Bajden poručio Putinu da preduzme akciju protiv ruskih sajber kriminalaca

Svet 09. jul. 202120:385 komentara
Podeli:
Džo Bajden
Izvor: Tanjug / AP, Patrick Semansky

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa kojim je razgovarao telefonom, da mora da "preduzme akciju" protiv sajber kriminalaca koji deluju u njegovoj zemlji i da SAD zadržavaju pravo da "brane svoj narod i svoju kritičnu infrastrukturu", saopštila je Bela kuća.

Razgovor je usledio manje od mesec dana nakon što su se dvojica lidera sastala u Ženevi, kada je Bajden uputio upozorenje Putinu da se prestane sa sajber napadima na američke kompanije, a za čiji se najveći deo smatra da dolaze iz Rusije.

Poslednji ransomvare napad, koji se dogodio prošlog vikenda, dovodi se u vezu sa hakerskom grupom REvil sa sedištem u Rusiji.

Bela kuća je navela da je „Bajden naglasio potrebu da Rusija preduzme mere za ometanje ransomvare grupa koje deluju u Rusiji i naglasio da je posvećen kontinuiranom angažovanju na široj pretnji koju predstavlja ransomvare“.

Bajden je ponovio da će SAD preduzeti sve neophodne mere da odbrane svoj narod i svoju infrastrukturu, dodala je Bela kuća.

Komentari

Vaš komentar