Bajden optužio Kinu za prikrivanje informacija o poreklu koronavirusa

Svet 28. avg. 202109:2939 komentara
Podeli:
Džo Bajden
Izvor: REUTERS/Leah Millis

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Kinu da prikriva "ključne informacije o poreklu pandemije koronavirusa", posle objavljivanja sažetka izveštaja američke obaveštajne istrage u kojem su ostale određene nejasnoće.

Izveštaj označen kao strogo poverljiv ove nedelje je dostavljen Bajdenu, koji je obaveštajnim službama dao rok od 90 dana da udvostruče napore i objasne poreklo pandemije koronavirusa.

Povezane vesti

Prema delovima izveštaja objavljenim u petak uveče, obaveštajne službe su zaključile da koronavirus čiji je naučni naziv SARS-CoV-2 nije razvijen kao biološko oružje i da verovatno nije genetski modifikovan.

Međutim, ostaje podeljenost u stavu da li je koronavirus izazvan prirodnom izloženošću, ili je rezultat „laboratorijske nesreće“.

„Ključne informacije o poreklu pandemije postoje u Kini, a od početka su tamošnji zvaničnici radili na sprečavanju pristupa međunarodnih istražitelja“, rekao je američki predsednik.

Bajden je dodao da Kina nastavlja da odbacuje pozive na transparentnost i prikriva informacije iako je dalje prisutna pandemija koronavirusa.

Kineska ambasada u Vašingtonu odmah je reagovala u petak uveče i optužila SAD za političku manipulaciju.

„Izveštaj američke obaveštajne zajednice pokazuje da su SAD odlučne da krenu pogrešnim putem političke manipulacije“, navela je kineska ambasada i dodala da se izveštaj zasniva „na pretpostavci kineske krivice, samo da bi Kina bila žrtveni jarac“.

Komentari

Vaš komentar