Bajden opsovao novinara nesvestan da mu je mikrofon još uvek uključen

Svet 25. jan. 202207:23 > 07:2632 komentara
Podeli:
Džo Bajden
Izvor: Tanjug / AP, Andrew Harnik

Američki predsednik Džo Bajden uhvaćen je u ponedeljak kako na jednom događaju u Beloj kući psuje novinara Foks njuza nakon što mu je ovaj postavio pitanje o uticaju rasta inflacije na ovogodišnje izbore za Kongres.

Izlazeći sa sastanka Bajdenovog Konkurencijskog saveta, Foksov dopisnik iz Bele kuće Piter Dusi doviknuo je može li postaviti pitanje u vezi sa inflacijom i da li je to politička odgovornost.

„To je velika prednost, više inflacije“, sarkastično je odgovorio Bajden i dodao „koji glupi kučkin sin“, verovatno nesvestan da mu je mikrofon još uvek uključen.

Američke potrošačke cene u decembru su značajno porasle, zabeleživši najveći godišnji rast inflacije u gotovo četiri decenije.

Niti sat vremena nakon incidenta, Bajden je novinara navodno pozvao na mobilni telefon i objasnio mu da "ono nije bilo ništa lično".

Bajden je pre godinu dana položio zakletvu uz obećanje da će zauzeti čvrst stav prema svakom i najmanjem znaku nepristojnosti među članovima svoje administracije.

"Ako ikada budete radili sa mnom i čujem da ste se prema kolegama odnosili s nepoštovanjem i nipodaštavanjem, obećavam vam da ćete istoga časa dobiti otkaz, bez ikakvih ako i/ili ali. Svako ima pravo na poštovanje i dostojanstvo", kazao je Bajden saradnicima prilikom virtuelne ceremonije.

Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Tramp, bio je poznat po verbalnim napadima na novinare.

Dusi dugo prati Bajdena i često mu postavlja skeptična i kritička pitanja. Konzervativno naklonjen Foks njuz kritički se odnosi prema Bajdenu i demokratama.

Komentari

Vaš komentar