Bajden smatra da se Putin nije šalio: Rizik od nuklearne apokalipse

Svet 07. okt 202207:35 > 08:0586 komentara
Džo Bajden
Izvor: Tanjug/AP, Alex Brandon

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ruske pretnje upotrebom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svet u opasnost od "apokalipse", po prvi put od Kubanske raketne krize u jeku Hladnog rata.

„Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kenedija i Kubanske raketne krize 1962. godine“, rekao je Bajden u Njujorku.

On je dodao da smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin „nije šalio“ kada je izrekao ove pretnje.

„Prvi put od kubanske raketne krize postoji direktna pretnja o upotrebi nuklearnog oružja, ako stvari nastave da se kreću sadašnjim putem“, rekao je američki predsednik.

Od 14. do 28. oktobra 1962. kriza sa raketama koje je Sovjetski Savez postavio na Kubi i koje je SAD proglasila pretnjom za svoju bezbednost i proglasila blokadu Kube držala je u napetosti ceo svet zbog straha od izbijanja nuklearnog rata.

Suočen sa čvrstim ukrajinskim otporom, potpomognutim zapadnom vojnom pomoći, Putin je aludirao na upotrebu atomskog oružja u televizijskom govoru 21. septembra. Tada je rekao da je spreman da upotrebi „sva sredstva“ iz svog arsenala i optužio Zapad da hoće da „uništi“ Rusiju, dodajući da „to nije blef“.

Eksperti smatraju da bi se u takvim napadima koristilo taktičko nuklearno oružje, sa manjim eksplozivnim nabojem od strateškog nuklearnog oružja. Ali Bajden je upozorio da bi čak i udar taktičkim nuklearnim oružjem rizikovao da pokrene širi sukob.

„Ne mislim da možemo lako upotrebiti taktičko nuklearno oružje, a da na kraju ne izazovemo apokalipsu. Putin se ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, ili upotrebi biološkog ili hemijskog oružja, jer je njegova vojska neefikasna“, rekao je Bajden.

Američki predsednik je takođe rekao da će SAD pokušati da otkrije koji je izlaz za Putina.

„Kako on može iz toga da izađe. Kako može da se postavi da ne izgubi ugled, niti da izgubi znatan deo svoje moći u Rusiji“, rekao je Bajden.

Komentari

Vaš komentar