Bajden obustavio povlačenje vojnika iz Nemačke i okončao podršku Rijadu u Jemenu

Svet 04. feb 202122:452 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će obustaviti proces povlačenja američkih vojnika iz Nemačke, okončati podršku vojnoj ofanzivi Saudijske Arabije u Jemenu, i da će jedan od temelja diplomatije biti podrška pravima LGBTQ populacije.

Bajden je tim odlukama potvrdio očekivano „resetovanje“ američke spoljne politike.

Tokom prve posete Stejt departmentu otkako je 20. januara stupio na dužnost, Bajden je pozvao na povratak „uzemljenju američke globalne moći“.

„Amerika se vratila. Diplomatija se vratila. Vi ste središte svega što nameravam da uradim. Vi ste srce toga. Obnovićemo naša savezništva“, rekao je Bajden osoblju Stejt departmenta.

Zvaničnici Bele kuće navode da Bajden želi da nedvosmisleno poruči svetu da su SAD spremne da ponovo preuzmu ulogu globalnog lidera, posle četiri godine izolacionističke politike njegovog prethodnika Donalda Trampa koji je insistirao na agendi „Prvo Amerika“.

Uprkos protivljenju Kongresa, Tramp je prošle godine objavio plan za premeštanje 9.500 od 34.500 vojnika stacioniranih u Nemačkoj, gde su važni američki vojni objekti – vazduhoplovna baza Ramštajn i sedišta komandi SAD za Evropu i Afriku.

Tramp je objavio da će povući vojnike i više puta optužio Nemačku da ne daje dovoljno novca za odbranu, odnosno dva odsto bruto domaćeg proizvoda, nazivajući tu dugogodišnju američku saveznicu u NATO „delinkventom“.

Komentari

Vaš komentar