Bajden obećao Izraelu: Nikada neću dopustiti nuklearno naoružavanje Irana

Svet 01. sep 202210:367 komentara
Izvor: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je Izraelu da neće nikada dozvoliti da se Iran naoruža nuklearnim oružjem, u vreme kada Teheran traži jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

U telefonskom razgovoru o pregovorima o nuklearnom sporazumu, Bajden i premijer Izraela Jair Lapid su istakli zajedničku odlučnost da zaustave Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Pročitajte još

Lapid i Bajden su takođe razgovarali o pretnjama koje predstavlja Iran, navela je Bela kuća u saopštenju, prenele su agencije.

Izrael se protivi povratku na sporazum iz 2015. godine, kojim su uvedena ograničenja na iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija SAD, EU i UN.

Izraelski zvaničnici su pozdravili povlačanje tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa 2018. iz sporazuma i nametanje oštrih sankcija, što je navelo Teheran da prekrši ograničenja predviđena dokumentom.

Bajden je obećao oživljavanje sporazuma uz osiguranje bezbednosti Izraela, najvećeg regionalnog neprijatelja Irana.

U martu se činilo da je oživljavanje nuklearnog sporazuma blizu, ali su indirektni pregovori Teherana i Vašingtona prekinuti zbog neslaganja o nekoliko pitanja, uključujući insistiranje Irana da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) prestane da istražuje tragove uranijuma na tri neprijavljene lokacije.

Bajden i Lapid su u julu potpisali zajedničku obavezu da neće dozvoliti Iranu nuklearno naoružavanje, što je znak jedinstva saveznika dugo podeljenih u odnosu na diplomatiju prema Teheranu. Lapid je prošle nedelje rekao da sporazum neće obavezivati Izrael ako bude obnovljen.

Posle 16 meseci indirektnih pregovora, šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je 8. avgusta da je EU dala konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja i oživljavanje sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahian rekao je da Teheran pažljivo razmatra odgovor Vašingtona na tekst koji je dat Teheranu prošle nedelje i da su mu potrebne jače garancije, te da bi IAEA trebalo da odustane od „politički motivisanih istraga“.

Komentari

Vaš komentar