Bajden o odluci Vrhovnog suda o abortusu: Zapanjen sam, velika greška

Svet 24. jun 202219:38 > 22:0121 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džozef Bajden kazao je u obraćanju u Beloj kući da je odlukom da prepusti pravo o odlučivanju o legalnosti abortusa saveznim državama Vrhovni sud oduzeo američkom narodu ustavno pravo.

„Nisu ga ograničili, prosto su ga oduzeli. Ovo je tužan dan za sud i za državu“, kazao je Bajden, prenosi BBC.

Povezane vesti

On je ocenio da je presuda stara 50 godina koju je Vrhovni sud preinačio (Roe protiv Vejda iz 1973. godine), a koja je na federalnom nivou garantovala Amerikankama pravo na abortus, „bila direktna odluka“ koja je uspostavila ravnotežu između prava žena da biraju i sposobnosti države da reguliše abortus.

Taj kompromis, dodao je, bio je „prihvatljiv“ većini Amerikanaca različitih veroispovesti i porekla.

Bajden je naveo da je presuda Roe protiv Vejda preživela administracije i jedne i druge partije tokom decenija, sve do Donalda Trampa, koji je povodom ove odluke kazao da ju je doneo Bog. „Mislim da će ovo biti korisno za sve. Pravo da se o tome odlučuje vraćeno je državama, kojima je to oduvek pripadalo“, rekao je Tramp.

„Da ne bude greške, ova odluka je kombinacija smišljenih napora tokom decenija“, kazao je on, dodajući da je ona realizacija „ekstremne ideologije“.

Naveo je da je ova odluka Vrhovnog suda „greška“ koja oduzima pravo mnogim Amerikancima koje je „tako fundamentalno“.

„Sud je učinio ono što nikada ranije nije. Ekspresno je oduzeo ustavno pravo koje tako fundamentalno za toliko mnogo Amerikanaca“, kazao je on i istakao da će biti stvarnih i trenutnih posledica, ukazujući da će odmah stupiti na snagu neki državni zakoni kojima će biti zabranjen abortus.

Ova odluka je „tako ekstremna da će žene i devojke biti primorane da zadrže dete svog silovatelja“.

„Ovo me prosto zapanjuje“, kazao je on i dodao: „Zamislite ženu koja mora da nosi dete koje je posledica incesta. To je okrutno“.

Bajden je kazao i da će žene koje žive u državama u kojima su stupila ograničenja po pitanju abortusa moći slobodno da putuje u druge delove federalne države kako bi mogle da izvrše prekid trudnoće.

„Moja administracija će braniti ovo suštinsko pravo“, kazao je Bajden i dodao da nijedan zvaničnik neće moći da se meša u pravo žena da putuju.

Dodao je i da će njegova administracija zaštititi pristup lekovima, poput kontracepcije, kao i lekovima za abortus koje su vlasti odobrile pre 20 godina.

Međutim, upozorio je da veruje da će se povećati „smrtnost majki u Americi“ zbog odluke Vrhovnog suda.

Takođe je pozvao sve da održavaju mirne proteste.

„Nasilje nikad nije prihvatljivo. Pretnje i zastrašivanje nisu govor“, poručio je Bajden.

Na kraju se obratio američkim ženama, kazavši da zna da će se sada suočiti sa „užasno teškim situacijama“.

„Čujem vas. Podržavam vas. Uz vas sam“, rekao je Bajden.

Istakao je i da ništa nije gotovo i da američki narod „još može da ima završnu reč“ u tekućoj borbi za prava na abortus u SAD.

Komentari

Vaš komentar