Bajden na Floridi zbog posledica uragana

Svet 05. okt 202219:071 komentar
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Džozef Bajden pošao je na Floridu, teško pogođenu divljanjem uragana Ijan.

Obećao je da će federalna vlast raditi s državnim i lokalnim vlastima Floride na obnavljanju kuća, firmi i normalnog života – ostavljajući za sada politiku po strani i usredsređujući se na one kojima je potrebna pomoć.

Uragan Ijan ubio je prošle sedmice najmanje 84 ljudi od čega 75 u američkoj saveznoj državi Florida, čijih stotine hiljada žitelja još čekaju na uspostavljanje snabdevanja električnom energijom. Prethodno je bez struje bilo oko 2,6 miliona ljudi, a mnogi i dalje nemaju pristup hrani i vodi. Bajden planira da se sastane sa stanovnicima i malim privrednicima u mestu Fort Majers, u čijoj je blizini uragan Ijan zašao na kopno Floride, i da zahvali zvaničnicima lokalne vlasti na pružanju najhitnije pomoći i uklanjanju krhotina.

REUTERS/Marco Bello

Sa Bajdenom, pripadnikom Demokratske stranke SAD, biće i njegovi istaknuti kritičari iz Republikanske stranke: guverner Floride Ron De Santis i senator Rik Skot, saopštili su portparoli Bele kuće i senatora Skota.

Prethodno je iz Bele kuće rečeno da „sada nije vreme“ za raspravu o političkim razlikama između predsednika SAD i guvernera Floride – nešto više od mesec dana pred tzv „midterms“ izbore za američki Kongres.

Komentari

Vaš komentar