Bajden kritikovao Putina i Si Đinpinga koji se nisu pojavili u Glazgovu

Svet 03. nov. 202113:33 > 22:2914 komentara
Podeli:

U Glazgovu gde se održava KOP 26 konferencija o klimatskim promenama, lideri 120 država sveta koji su onde boravili protekla dva dana polako odlaze. Delegacije međutim ostaju da utanače dogovor o koracima potrebnim kako bi se sprečila svetska katastrofa, ako akcija izostane.

Odlazeći iz Škotske američki predsednik Džozef Bajden za kraj je ostavio oštru kritiku za ruskog i kineskog kolegu, Vladimira Putina i Si Đinpinga koji se u Glazgovu nisu pojavili. Poručio im je da su svojim nedolascima okrenuli leđa konferenciji i klimi. Putin je poslao poruku videolinkom, dok je Điping poslao tek pisanu izjavu.

Povezane vesti

„Ali činjenica je da se Kina, pokušavajući da potvrdi novu ulogu svetskog lidera, nije pojavila. Milsim, dajte. Najvažnija stvar koja je privukla pažnju svetske javnosti je klima. Od Islanda do Australije. To je ogroman problem a oni su ga ignorisali. Kako to uradite a tvrdite da možete imati bilo kakvu lidersku ulogu? Isto je s Putinom i Rusijom. Znate, njegova stepa gori. Bukvalno gori. Ima ozbiljne posledice klimatskih problema a nije spreman da učini išta“, izjavio je Bajden.

Izvor: Reuters

Komentari

Vaš komentar