Bajden: Istorijska presuda Mladiću, nadam se da će je lideri u regionu poštovati

Svet 08. jun. 202118:02 > 20:1744 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozdravio je danas odluku žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi prvostepenu presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, kao "istorijsku presudu koja pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine", uz nadu da će je poštovati i lideri u regionu.

„Ta istorijska presuda pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine. Time se takođe potvrđuje naša zajednička rešenost da se spreče buduća zverstva bile gde u svetu“, poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

POVEZANE VESTI:

On je podsetio je da je pre gotovo 26 godina, „Mladić naredio nasumično pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka“, da je komandovao „brutalnom dugogodišnjom opsadom Sarajeva i da je bio odgovoran za mnoge druge zločine“.

„Sjedinjene Države su pomogle u predvođenju međunarodnih napora da se okonačaju zverstva u Bosni i Hercegovini, da se privedu pravdi oni koji su tamo i u drugim delovima bivše Jugoslavije počinili zločine i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu“, naglasio je Bajden.

Takođe je izrazio zahvalnost Amerike na „neumornom radu tribunala Ujedinjenih nacija tokom poslednje dve decenije na slučajevima povezanim sa sukobom na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila današnju presudu“.

„Pravda i pomirenje su osnova budućeg mira i stabilnosti i današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i potvrditi njenu važnost za vladavinu prava. Moje misli su uz porodice mnogih žrtava Mladićevih zverstava“, istakao je Bajden.

„Ne možemo da izbrišemo tragediju njihove smrti, ali se nadam da današnja presuda nudi neku utehu svima koji su u žalosti“, zaključuje se u saopštenju američkog predsednika.

Blinken: Presuda donosi pravdu za žrtve i njihove porodice

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da pravosnažna presuda Ratku Mladiću donosi dugo očekivanu pravdu za žrtve i njihove porodice.

„Kao bivši komandant vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključna figura u kampanji sa zastrašujućim ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Bosne i Hercegovine sa teritorije pod srpskom kontrolom“, naveo je Blinken.

On je naveo da zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini predstavljaju „jedno od najmračnijih poglavlja istorije posle Drugog svetskog rata“, preneo je Stejt department.

„Uprkos naporima zločinaca da ućutkaju svedoke, da sakriju dokaze o zločinima i da izbegnu naloge za hapšenje, pravda je u ovom slučaju bila jača. Pohvaljujemo hrabrost i izdržljivost preživelih i njihovih najmilijih koji su nastavili da se bore za formalno priznanje ovih zločina“, izjavio je šef američke diplomatije.

Blinken je naveo da se Vašington nada da će presuda Žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove doneti mir žrtvama i njihovim najmilijima, uoči 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

„SAD će nastaviti da insistiraju na pravdi, uzajamnom poverenju i pomirenju kao temelju mira i stabilnosti“, dodao je Blinken.

Komentari

Vaš komentar