Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD, stigao u Belu kuću

Podeli:
Tanjug/AP. Alex Brandon

Džo Bajden položio je zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime je zvanično postao 46. predsednik SAD. Kamala Haris položila je zakletvu za potpredsednicu SAD. U govoru nakon polaganja zakletve, Bajden je pozvao na jedinstvo i poručio da će biti predsednik svih Amerikanaca.

Ceremonija inauguracija nazvana „Ujedinjena Amerika“ nije bila kao ranije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbednost u Vašingtonu je pojačana dok je Pentagon saopštio da je uputio 20.000 vojnika Nacionalne garde.

LIVE BLOG

23.58 – Tri nova američka senatora danas su položila zakletvu, nedugo po stupanju na dužnost predsednika države Džozefa Bajdena, čime je Demokratska stranka osigurala kontrolu i nad gornjim domom Kongresa SAD.

23.52 – Džozef Bajden potpisuje 17 izvršnih ukaza kojima će poništiti nešto od nasleđa svog prethodnika Donalda Trampa, a prva među njima je obavezno nošenje maski u institucijama, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Tanjug/AP, Evan Vucci

23.20 – Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da mu je njegov prethodnik Donald Tramp ostavio “veoma velikodušno pismo” pre odlaska sa funkcije, preneo je CNN.

21.53 – Džo Bajden i njegova porodica stigli su u Belu kuću.

Uz fanfare i vojnu povorku njegova limuzina koja ima registarski broj 46 približila se Beloj kući u koju se demokratski predsednik uputio peške, okružen porpdicom – suprugom, decom i unucima.

Putem je pozdravio gradonačelnicu Vašingtona Mjuriel Bauser, kao i decu koja su ga čekala iza jedne sigurnosne barijere.

„Imam osećaj da se vraćam kući“, rekao je novinarima koji su ga pitali kako se oseća. Poručio im je da nastave da rade svoj posao.

Nekoliko minuta nakon predsednika došla je i potpredsednica Kamala Haris, u pratnji supruga i članova porodice.

Tanjug/AP, Evan Vucci

21.28 – Novi američki predsednik Džozef Bajden uputio je prvu poruku putem društvene mreže Tviter kao šef države, rekavši da nema vremena za gubljenje u borbi protiv krize u kjoj su SAD.

„Nema vremena za gubljenje u borbi protiv krize sa kojom se suočavamo. Zato odmah odlazim u Ovalni kabinet da počnem sa sprovodjenjem odlučnih poteza da bi se smesta obezbedila pomoć američkim porodicama“, naveo je Bajden na novom nalogu @POTUS.

 

21.21 – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je potpisao i prva tri dokumenta kao novi predsednik – proklamaciju dana inauguracije, nominacije za pozicije u svom kabinetu i podkabinetu i nominacije u vladi.

20.35 – Stižu čestitke Bajdenu

Džozefu Bidenu stigle su čestitke iz celog sveta nakon što je položio zakletvu kao 46. američki predsednik, a među prvima čestitali su mu premijeri Britanije, Izraela i Kanade.

19.08 – Papina poruka Bajdenu

Papa Franja rekao je danas američkom predsedniku Džou Bajdenu da se moli da ga Bog vodi u naporima da donese pomirenje u Sjedinjene Američke Države i među nacijama u svetu, preneo je Rojters.

U poruci koja je poslata neposredno pošto je drugi katolički predsednik SAD položio zakletvu, papa je izrazio nadu da će Bajden raditi na tome da američko društvo obeleži pravdom, slobodom, poštovanjem i dostojanstvom za svaku osobu, posebno za siromašne, ranjive i one čiji glas se ne čuje.

18.51 – Ceremonija je završena.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof ispratili su na kraju ceremonije bivšeg potpredsednika Majka Pansa i njegovu ženu Keren Pens iz Kapitola.

18.35 – Kesić: Ovaj dan dočekan u napetoj atmosferi

Politički analitičar Obrad Kesić izjavio je u Danu uživo da je „ovaj dan dočekan u napetoj atmosferi“.

Kesić, koji se javio iz Vašingtona, kaže da je to moglo da se vidi „i kroz samu ceremoniju i izraze lica“.

„To nisu bili neki izrazi radosti, sam predsednik je imao vrlo ozbiljan pogled i to govori o tome da se stvarno nalazimo u jednoj ozbiljnoj krizi, to je pominjao za vreme svog govora“, kaže on.

Ističe da je, nažalost, „čuo kontradiktorne poruke“.

„Teško je videti na kojoj osnovi treba da se napravi pomirenje. Na početku govora je rekao da će ova administracija odlučno da stupi u borbu protiv unutrašnjih terorista, to su sve floskule kojima su opisivali ljude koji su podržavali i glasali Trampa. Ako je ideja da treba da se napravi jedinstvo i da se napravi korak ka pomirenju, kad nazivate jedan deo populacije teroristima, onda je teško videti kako da se napravi značajan pokušaj pomirenja s tim delom društva“, kaže on.

Dodaje da je Bajden posle objasnio da je mislio na događaje 6. januara.

„Pre toga je koristio retoriku koja nažalost samo potpaljuje te podele. Mislim da je to bilo najpotrebnije za vreme govora, da se direktno pošalje poruka ljudima koji su i dalje uvereni da nešto nije bilo u redu s izborima i koji su uz bivšeg predsednika Trampa“, kaže.

Ističe da je govorio i o potrebi da se „i jedni i drugi stavimo u cipele svog protivnika“.

„Mislim da je to korisno“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na prvo mesto moramo staviti strah građana o ekonomskoj situaciji.

„Strah da će da izgube poslove, to je novi predsednik definisao kao najveći izazov, borba protiv koronavirusa i sve posledice te borbe“, kaže Kesić.

18.29 – Vučić čestitao Bajdenu, pozvao ga u posetu Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom njegovog današnjeg stupanja na dužnost, poželevši mu dobro zdravlje i mnogo uspeha na dobrobit SAD i svih američkih gradjana, saopšteno je u Beogradu.

Vučić je naveo da veruje da će Bajden dužnost predsednika obavljati „sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo“.

„Nema ništa časnije od služenja domovini, ne posustajući pred velikim izazovima, kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen“, napisao je Vučić.

Vučić je podsetio da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i da su do sada obeležavani „važni jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde“.

Ti primeru su, nastavio je Vučić, „bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja“.

„Uveren sam da ćemo, uz medusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Vama imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje“, poručio je Vučić.

Na kraju čestitke Vučić je pozvao Bajdena da poseti Srbiju i izrazio nadu da mu je prethodni boravak 2016. godine u Beogradu „ostao u lepom sećanju“, kao i nadu da je „želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana“.

18.06U govoru nakon polaganja zakletve Bajden je pozvao na jedinstvo nacije.

“Bez jedinstva nema mira i napretka, nema nacije, samo stanja haosa, ovo je naš istorijski trenutak, a jedinstvo je put napred”, kazao je on.

17.50  – Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD.

Džo Bajden, zakletva, inauguracija
ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

17.48 – Uoči polaganja zakletve Džoa Bajdena nastupila je i pevačica Dženifer Lopez

17.42 – Kamala Haris položila zakletvu za potpredsednicu SAD.

Kamala Haris, zakletva
Brendan SMIALOWSKI / AFP

17.40 – Pop zvezda Lejdi Gaga otpevala je himnu SAD.

17.37 – Vujačić: Trampovo neprisustvovanje ceremoniji ružan presedan, ali u skladu s njegovom politikom

Profesor FPN i bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić rekao je u emisiji Dan uživo da je dan inauguracije novog predsednika SAD „jedan svečani dan“.

„Pozvani su ambasadori i supružnici. Ambasadori i članovi Kongresa, Senata, važni generali, bivši predsednici, sudije Vrhovnoh suda sede na stepenicama, ispred se uobičajeno nalaze hiljade ljudi… Posle toga, pošto je hladno, predsednik obično prolazi glavnom avenijom do Bele kuće, to dugo traje. Zatim izlazi iz automobila, maše i ulazi peške u Belu kuću sa svojom suprugom. Posle toga ima čitava serija balova, od kojih je jedan zvaničan, predsednik obilazi balove, kaže po neku reč, tu se malo neformalno s njim popriča, to je jedan važan događaj“, kaže Vujačić.

Govoreći o Trampovom neprisustvovanju ceremoniji, Vujačić kaže da on „samo utvrđuje ono na čemu je radio“.

„A to je da dođe do još dublje podele u američkom društvu. On je ostao dosledan toj poruci. To je stvarno jedan presedan koji je ružan, ali koji je u skladu s politikom Donalda Trampa“, kaže on.

17.24 – Počela zvanična ceremonija, Džo Bajden i Kamala Haris na podijumu

Na podijumu za polaganje zakletve Džo Bajden i Kamala Haris. Uskoro počinje zvanično polaganje zakletve za predsednika i potpredsednicu SAD.

16.34 – Bajden stigao u Kapitol

Džo Bajden stigao je u zgradu Kapitola gde će biti prošlašen za novog predsednika SAD-a.

Očekuje se da Bajden položi zakletvu u 18 sati po našem vremenu.

REUTERS/Mike Segar

Pre Bajdena, na ceremoniju su stigli i dosadašnji potpredsednik Majk Pens, kao i bračni parovi Obama i Klinton.

16.09 – Republikanac Buš na inauguraciji

Nekadašnji predsednik SAD Džordž Buš stigao je sa svojom suprugom Laurom u Kapitol da bi prisustvovao inauguraciji novog predsednika Džozefa Bajdena.

Bivši predsednik i nekadašnja prva dama mahnuli su reporterima dok su ulazili u zgradu.

Njegov portparol saopštio je ranije ovog meseca da će Buš doći na inauguraciju.

Dosadašnji predsednik Donald Tramp otputovao je na Floridu, pa će Buš na današnjoj inauguraciji biti jedini republikanac koji je obavljao predsedničku funkciju.

16.00 – Bajden na misi u Vašingtonu

Džozef Bajden prisustvovao je misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu zajedno sa liderima demokrata i republikanaca u Kongresu u znak jedinstva uoči početka njegovog mandata u Beloj kući.

Budući 46. predsednik SAD na misi je bio u pratnji supruge Džil Bajden i šefova oba doma američkog Kongresa, iz redova demokrata Nensi Pelosi i Čaka Šumera, a iz redova republikanaca Kevina Makartija i Miča Mekonela.

REUTERS/Tom Brenner

15.52 – Melanija Tramp ostavila poruku Džil Bajden, kao i Tramp Bajdenu

Odlazeća prva dama SAD-a Melanija Tramp ostavila je poruku dobrodošlice supruzi Džoa Bajdena, piše CNN.

Izvor blizak porodici Tramp nije međutim rekao gde je poruka ostavljena, niti šta u njoj piše.

I Donald Tramp je, prema istom izvoru, ostavio poruku za novog predsednika SAD-a.

15.48 – Prva reakcija Bajdena na Tviteru: U Americi je novi dan

Džo Bajden, koji danas polaže zakletvu u Vašingtonu, čime će zvanično postati 46. predsednik SAD, oglasio se prvi put danas na Tviteru.

Nakon što je Donald Tramp napustio Belu kuću, uskoro novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država napisao je na Tviteru: „Ovo je novi dan u Americi“.

15.27 – Portparolka: Bajdenov govor neće biti o Trampu

Prvi predsednički govor Bajdena neće biti o Donaldu Trampu, rekla je portparolka izabranog predsednika nekoliko sati pre početka inauguracije.

„Provodimo puno manje vremena razgovarajući i razmišljajući o Donaldu Trampu i brinući se zbog njega nego što većina ljudi pretpostavlja“, rekla je za CNN Džen Psaki, buduća portparolka Bele kuće.

15.22 – Blinken: Ima stvari koje mi možemo učiniti da pomognemo napretku Kosova, kao i Srbiji

Tanjug/Alex Edelman/Pool via AP

U očekivanju govora Džoa Bajdena, javnost i mediji u Evropskoj uniji su priličnu pažnju dali i ciljevima američke spoljne politike, koje je obelodanio budući šef američke diplomatije Toni Blinken, istakavši da je Bajden uveren da SAD mogu doprineti napretku Kosova, ali i Srbije.

14.55 – Tramp opozvao odluku o lobiranju

Odlazeći američki predsednik oslobodio je danas, nekoliko sati pre isteka mandata, sadašnje i bivše članove njegove administracije zabrane lobiranja.

14.35 – Tramp napustio Belu kuću

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp napustio je poslednji put, u pratnji supruge, Belu kuću, uoči inauguracije novog predsednika Džozefa Bajdena, preneo je BBC.

Tramp će helikopterom otići do obližnje baze Enrdrjuz, gde se očekuje da govori,a zatim će se ukrcati u avion Air Force One za Floridu.

Donald Tramp je prvi predsednik koji će propustiti inauguraciju svog naslednika.

14.01 – Kako je protekla inauguracija gledajte od 20h na N1

Pregled dana inauguracije gledajte večeras u specijalnoj emisiji na TV N1 od 20 sati.

N1

13.46 – Predsednik Nemačke: Veliko olakšanje

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je „veliko olakšanje“ nekoliko sati pre inauguracije Džozefa Bajdena za predsednika SAD, navodeći da taj osećaj dele mnogi u Nemačkoj.

„Radujemo se što će SAD kao nezamenjiv partner u budućnosti ponovo biti uz nas po mnogim pitanjima: u zajedničkoj i solidarnoj borbi protiv pandemije kovid-19, globalnoj zaštiti klime, bezbednosnim pitanjima“, naveo je Štajnmajer u video poruci.

Nemački predsednik je takođe uveren da „razlike u gledištima neće razdvajati“ dve strane, već da će one na „još intenzivniji način tražiti zajednička rešenja“. Tokom četiri godine predsedničkog mandata Donalda Trampa narušeni su tradicionalno bliski nemačko-američki odnosi.

Štajnmajer je takođe rekao da se ne sme zaboraviti da je „populizam osvojio najmoćniju demokratiju na svetu“. „Moramo odlučno da ustanemo protiv polarizacije, da zaštitimo i ojačamo javnu sferu naših demokratija“, ocenio je on i istakao da politika treba da bude „zasnovana na razumu i činjenicama“.

13.31 – Bajden već danas donosi 17 dekreta

Novi američki predsednik Džozef Bajden će već danas, odmah po stupanju na dužnost, doneti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mere njegovog prethodnika, prvenstveno vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su savetnici budućeg predsednika.

Kako je najavljeno, imunolog Entoni Fauči će u ime SAD govoriti sutra na sastanku SZO. Da bi se ograničilo širenje virusa koji je već odneo 400.000 života, Bajden će sutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Bajden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usled pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrevanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Bajden će takođe razmotriti niz mera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlašćenje koje je Donald Tramp dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Po pitanju migracione politike, Bajden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trampa čiji je mandat obeležila borba protiv ilegalne imigracije. Bajden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mera je bila „ukorenjena u ksenofobiji i verskom neprijateljstvu“, izjavio je Džejk Salivan, budući savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Meksiko SAD zid
Tanjug / AP, Christian Chavez

Novi predsednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Bajden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kako deca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da reše svoj status.

Reforma takođe predvidja dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je reč o borbi protiv rasne nejednakosti, Bajden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Suzan Rajs, buduća direktorka Saveta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsednika SAD, rekli su Bajdenovi savetnici.

12.45 – Peskov kaže da odnosi sa SAD zavise od Bajdena

Kremlj je ocenio da poboljšanje odnosa Rusije i SAD zavisi isključivo od „političke volje“ novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena koji danas u Vašingtonu polaže zakletvu.

„U Kremlju se niko ne priprema za ovu inauguraciju. To neće promeniti ništa za Rusiju koja će, kao što je slučaj već dugi niz godina, nastaviti svoje postojanje nastojeći da ima dobre odnose sa SAD“, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.00 – Bela kuća se sprema za nove stanare

Kako se mandat predsednika Donalda Trampa privodi kraju, delovi zapadnog krila Bele kuće u koje novinari imaju pristup bili su sve prazniji.

Pakovane su kutije sa predmetima radnika odlazeće administracije, a neki savetnici Bele kuće fotografisali su se u ružičnjaku.

Bela kuća
Tanjug / AP, Gerald Herbert

11.52 – EU: Zaustaviti „mračne snage“

Evropska unija je današnje stupanje na dužnost novoizabranog Bajdena okarakterisala kao „novu zoru“ za Evropu i SAD, ali je poručila da bi američke tehnološke kompanije trebalo da zaustave „mračne snage“ jezika mržnje na internetu.

10.55 – „Povratak na stari kolosek“ prema Srbiji

Programski direktor organizacije „Novi treći put“ Dimitrije Milić i novinarka „Glasa Amerike“ Jovana Đurović kažu da će današnja inauguracija Džoa Bajdena biti po mnogo čemu neobična i specifična.

Očekuju i da će sve proteći bez sukoba, pre svega zbog činjenice da je u Vašingtonu raspoređeno 25.000 pripadnika Nacionalne garde. Bajdena očekuju brojni problemi ka proklamovanom cilju – da ponovo ujedini Ameriku.

Što se odnosa prema Srbiji i Zapadnom Balkanu tiče – očekuje se povratak na „stari kolosek“ koji je postojao pre Trampa, ocenjuju sagovornici N1.

8.19 – Oproštajni govor Trampa

Donald Tramp
Foto: Tanjug/ AP Photo/Gerald Herbert

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp u oproštajnom obraćanju naciji poželeo je uspeh novoj administraciji, ali nije pomenuo novoizabranog predsednika Džoa Bajdena po imenu, javlja Glas Amerike.

„Ove nedelje, inauguisaćemo novu administraciju i molimo se za njen uspeh da Amerika ostane bezbedna i prosperitetna“, poručio je on na video snimku koji je Bela kuća objavila na Jutjubu.

7.32 – Bajden odao poštu umrlima od korone

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden odao je poštu za 400.000 Amerikanaca koji su umrli od Kovida-19, na kratkoj ceremoniji organizovanoj po njegovom dolasku u Vašington kod Linkolnovog memorijalnog centra.

„Da bi se izlečili treba da se podržavamo. Nekad je teško setiti se ali tako se mi lečimo“, rekao je Bajden dan uoči svoje inauguracije za predsednika SAD. „Zato smo danas ovde“, dodao je on ispred 400 svetala upaljenih za 400.000 odnetih života od koronavirusa.

Izabrana potpresednica Kamala Haris koja je govorila pre njega je govorila u sličnom tonu jedinstva. Dok su Amerikanci tugovali sami većeg dela pandemije, rekla je Haris večeras „tugujemo i počinjemo lečenje zajedno“.

7.25 – Kako će izgledati ceremonija

Izabrani predsednik i njegova supruga Džil utorak uveče i noć provode u Bler hausu, zvaničnoj rezideniciji stranih gostiju američkog predsednika, koja se nalazi naspram Bele kuće blizu Trga Lafajet.

Tokom prepodneva 20. januara Bajden će prisustvovati misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu. On je pozvao da sa njim na toj misi budu i šefovi dva doma američkog Kongresa demokrate Nensi Pelosi i Čak Šumer i republikanci Kevin Makarti i Mič Mekonel.

Izabrani predsednik će zatim ići u konvoju ka Kapitol hilu gde ceremonija inauguracije počinje u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srednjeevropskom vremenu) na velikom podimumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.

Nacionalnu himnu će otpevati pop zvezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pevačica Dženifer Lopez će održati „muzički performans“, prema navodima organizacionog odbora.

Džo Bajden i njegova potpredsednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12 sati, zatim će predsednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izleči naciju, prema navodima organizacionog odbora.

Početkom popodneva Džo Bajden će otići do nacionalnog groblja Arlington kod Vašingtona da položi venac na grob Neznanog junaka zajedno sa bivšim predsednicima SAD Barakom Obamom, Džordžom Bušom i Bilom Klintonom i njiovim suprugama. Vratiće se u konvoju u Vašington.

Konvoj treba da stane na nekoliko desetina metara od Bele kuće da dozvoli Bajdenu da uđe peške okružen vojnom pratnjom. Tu će tokom popodneva potpisati prve predsedničke dekrete.

Uveče će se Džo Bajden i Kamala Haris obratiti naciji za vreme specijalne emisije koju će voditi vodi glumac Tom Henks. Specijalna emisija „Celebrating America“ biće od 20.30 do 22 sata po američkom vremenu prenošena na kanalima ABC, CBS, NBC, CNN i MSNBC, kao i na JuTjubu.

Među gostima Henksa biće Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk i Demi Lovato.

Odlazeći predsednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsednik, demokrata Džimi Karter (96) zbog poodmaklih godina.

Komentari

Vaš komentar