Bajden i Putin se sastaju danas u Ženevi

Svet 16. jun. 202107:47 > 10:017 komentara
Podeli:
Džo Bajden, Vladimir Putin
Izvor: Tanjug / RIA Novostia/Alexei Druzhinin/Pool via AP

U Ženevi će danas biti održan prvi samit predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina.

Predsednici Rusije i SAD mogu razgovarati jedan na jedan ukoliko to žele, a vreme njihovih pregovora nije ograničeno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Šefovi država su šefovi država. Ako veruju da je neophodno da razgovaraju jedan na jedan, razgovaraće jedan na jedan i niko ne određuje vreme predsednicima. To će biti apsolutno njihov izbor“, rekao je Peskov „Kanalu jedan“.

Povezane vesti:

Portparol Kremlja je dodao da je to pitanje svrsishodnosti.

„Agenda je toliko obimna da će, svakako, biti veoma izazovno da se ograniči na četiri ili pet časova razgovora“, objasnio je Peskov, prenosi TASS.

On je rekao da činjenica da u inicijali raspored nije unesen samostalni sastanak Putina i Bajdena ne predstavlja signal da predsednici nisu spremni za takav razgovor.

Peskov je rekao da će komunikaciju dvojicu predsjednika početi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Bajden, koji prvi put boravi u Evropi od stupanja na dužnosti predsednika SAD, stigao je u Švajcarsku iz Brisela gde je učestvovao na samitu lidera NATO i samitu Evropske unije i SAD.

Američki predsednik je uoči sastanka sa Putinom rekao da SAD ne traže sukob sa Rusijom, ali će odgovoriti ukoliko Rusija nastavi sa aktivnostima ocenjenim kao agresivne.

Bajden je Putina opisao kao inteligentnog, tvrdog i „dostojnog protivnika“.

Putin je sa svoje strane nedavno izrazio nadu da će sastanak sa Bajdenom pomoći u smanjenju napetosti između Moskve i Vašingtona.

Savetnik Kremlja Jurij Ušakov ocenio je da su odnosi Moskve i Vašingtona na mrtvoj tački i da bi sastanak mogao bi da pomogne da se situacija popravi.

Predviđeno je da posle sastanka predsednici održe odvojene konferencije za novinare.

Sastanak bi trebalo da bude održan u vili iz 18. veka sa pogledom na Ženevsko jezero. Ta vila više od 100 godina služi za prijeme koje organizuju gradske vlasti.

Lokalne vlasti preporučile su građanima u Ženevi da danas ostanu u svojim domovima.

Komentari

Vaš komentar