Bajden i Makron o potrebnim naporima za jačanje odbrane u Evropi

Podeli:
Bajden i Makron
Izvor: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS/File Photo

Predsednici SAD i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron razgovarali su danas telefonom o potrebnim naporima za jačanje odbrane u Evropi, saopštila je Bela kuća.

Dvojica zvaničnika razgovarali su šta je potrebno za jačanje odbrane u Evropi uz istovremeno garantovanje komplementarnosti sa NATO, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), Bajden i Makron treba da se sastanu krajem oktobra u Rimu na margini sastanka G20 gde će nastaviti razmatranje brojnih pitanja vezanih za francusko-američku saradnju, navela je Bela kuća, dodajući da će početkom novembra potpredsednica SAD Kamala Haris posetiti Pariz.

Razgovor dvojice vođa i poseta Kamale Haris deo su pokušaja otopljavanja odnosa između Pariza i Vašingtona posle krize izazvane objavom sredinom septembra o novom savezu između SAD, Australije i Velike Britanije za region Indo-pacifika kada je Australija otkazala veliki ugovor za nabavku francuskih podmornica.

RSE prenosi i izjavu američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je danas pozdravio planove za jačanje evropske odbrane, rekavši da ona dopunjuje zapadni bezbednosni savez.

„Voleli bismo da vidimo inicijative koje su komplementarne onome što NATO radi“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare tokom samita Severnoatlantskog saveza u Briselu.

On je dodao da alijansa mora da stvori „verodostojno odvraćanje i odbranu“. Ostin je takođe rekao da su evropska i američka strategija u Indo-Pacifiku u skladu sa izazovima koje predstavlja vojni uspon Kine.

Predvođena Francuskom, Evropska unija nastavlja sa planovima za zajednički razvoj oružja i stvaranje snaga koje bi mogle da intervenišu u krizama.

Neke evropske zemlje istakle su da je haotično povlačenje iz Avganistana predvođeno SAD naglasilo potrebu EU za većom „strateškom autonomijom“, dok druge tvrde da će joj i dalje biti potrebna podrška američke armije.

Komentari

Vaš komentar