Bajden i kralj Salman razgovarali o redefinisanju odnosa SAD i Saudijske Arabije

Svet 26. feb. 202111:02
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD Džo Bajden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u momentu kada je nova američka administracija odlučila da skine oznaku poverljivosti i objavi izveštaj obaveštajnih službi o ubistvu novinara Džamala Kašogija, za koje se sumnja da je odgovoran saudijski princ Mohamed bin Salman, prenosi Glas Amerike (VOA).

Prema saopštenju iz Bele kuće, Bajden i Salman razgovarali su o regionalnoj bezbednosti i obnavljanju diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

U saopštenju se navodi i nedavno puštanje na slobodu nekoliko saudijskih aktivista poreklom iz Amerike, kao i aktivistkinje za prava žena i ističe se značaj poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona.

Međutim, u saopštenju izdatom posle razgovora ne pominje se ubistvo Džamala Kašogija.

Bela kuća nije objasnila zbog čega se nije pričalo o ubistvo novinara, koji je imao američka dokumenta i radio za Vašington post.

Kašogi je 2. oktobra 2018. ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i odatle nikada nije izašao. Ubili su ga ljudi povezani sa saudijskim princom. Njegovo telo je raskomadano i delovi nikada nisu pronađeni. Rijad je priznao da je Kašogi „ubijen greškom“ i da su to učinili odmetnici, a ne princ.

VOA navodi da administracija SAD želi da se distancira od princa Mohameda bin Salmana, koji de fakto vlada zemljom.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki je više puta istakla da će Bajden razgovarati sa svojim kolegom, saudijskim kraljem.

Komentari

Vaš komentar