Babiš tvrdi da mu je predsednik Češke obećao da će mu poveriti mandat

Svet 12. okt 202117:089 komentara
Podeli:
Izvor: Olivier Matthys/Pool via Reuters

Odlazeći češki premijer Andrej Babiš je posle tri dana ćutanja iznenadno saopštio da mu je navodno predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju, neposredno pre nego što je prevezen na intezivnu negu u bolnicu, rekao da će mu poveriti mandat da sastavi novu vladu iako je poražen od udružene demokratske opozicije.

Pročitajte još:

„U nedelju kad sam razgovarao sa predsednikom govorio je o tome da će mi dati mandat kada dođe trenutak. Isto kao što mi je to obećavao nekoliko puta pre toga. Na meni je da li ću to prihvatiti ili neću“, kazao je danas Babiš privatnoj televiziji CNN Prima njuz.

Dnevniku Mlada fronta Dnes Babiš je posle objasnio da je šefu države rekao da će razmisliti da li će to da prihvati.

Ako bi Babiš prihvatio da sastavlja vladu posle jasne pobede dve opozicione koalicije Zajedno i PiratSTAN koja ima komotnu većinu 108 od 200 poslanika u Donjem domu to bi samo značilo produžavanje političke krize i bezvlašća jer su u Poslanički dom na izborima 8. i 9. oktobra ušli samo još ekstremisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji sa Babišovom ANO ne bi imali većinu.

Babiš, koji je još na dan izbora tvrdio da nema nameru da bude u opoziciji jer ga interesuje samo da vlada i da bi se povukao iz politike, sada je promenio mišljenje i rekao da će po svoj prilici biti u opoziciji.

„Ja ću naravno biti u opoziciji, biću poslanik, biću u nekom odboru i pratićemo sve što su obećali, ta svetla jutra“, kazao je Babiš.

Funkcija poslanika za Babiša je važna jer policija i državno tužilaštvo moraju ponovo da zatraže saglasnost parlamenta da mu ukinu imunitet i omoguće nastavak krivičnog gonjenja u aferi Rodino gnezdo za mahinacije sa evropskim dotacijama i zbog toga što je sklonio svog sina iz prvog braka, na koga su jedno vreme bile akcije farme i kongresnog centra Rodino gnezdo na Krimu pod ruskom upravom, kako ne bi mogao da svedoči u istrazi.

Policija vodi istragu od 2015. godine, već dva puta je predložila da se Babiš optuži i odgovara pred sudom, državni tužilac trebalo je ovog meseca da odluči definitivno hoće li ga optužiti, ali zbog novog imuniteta Babiša krivično gonjenje je privremeno obustavljeno.

Odlazak u opoziciju Babišu odgovara poslovno, jer kao poslanik opozicije nije više u sukobu interesa i Evropska unija nema više razloga da odbija dotacije njegovom poslovnom carstvu koncernu Agrofert i medijima u njegovom vlasništvu, a ima pravo i da učestvuje u javnim nabavkama u Češkoj.

Babiš bi se spasio svih afera ako bi bio izabran za predsednika Češke, bilo 2023. godine kada predsedniku Zemanu ističe mandat, ili i ranije, ako bi se opravdale bojazni da bolesni predsednik Zeman nije više u stanju da obavlja svoju ustavnu funkciju.

Na šefa države se u Češkoj ne odnose propisi o sukobu interesa, a prema Ustavu ne može biti uhapšen ni krivično gonjen dok je na funkciji, i nije odgovoran nikome, ni vladi ni parlamentu.

Komentari

Vaš komentar