Babiš obećava Česima odmor u inostranstvu ako izdrže Uskrs u lokdaunu

Svet 26. mar. 202110:381 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Češki premijer Andrej Babiš obećao je Česima da će, ako izdrže strogi lokdaun oko Uskrsa, moći da odu na letovanja u inostranstvo, dok je ministar zdravlja Jan Blatni opreznije samo najavio da bi postepeno i sporo popuštanje mera počelo od sredine aprila.

„Brojevi su bolji, ali i dalje su to veoma visoke brojke. To je dobra vest, a ostaće dobra ako izdržimo da se i dalje srećemo minimalno naredne dve nedelje zato da se brojevi radikalno smanje. Tada će termin 12. aprila biti realan“, kazao je o popuštanju sanitarnih mera na konferenciji za novinare ministar zdravlja.

Prema broju novozaraženih koronavirusom u poslednjih 14 dana u Evropskoj uniji, Češka je bila najgora od početka februara do sada, kada je na novoj listi prvo mesto „zauzela“ Estonija sa 1.521 zaraženim na 100.000 stanovnika.

Češka beleži 1.328 slučajeva, za 12,5 odsto manje nego pre nedelju dana, a treća najgora u EU je Mađarska, sa 1.146 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.

U Češkoj je za četvrtak potvrđeno najmanje novozaraženih tokom radnog dana od 8. februara – 7.835, što je za četvrtinu manje nego prethodnog četvrtka i statistike pokazuju da epidemija kovid-19 nakon strogih mera od 1. marta usporava, ali ne dovoljno brzo za preopterećene bolnice.

Trenutno je u Češkoj hospitalizovano 7.965 kovid-19 pacijenata, dok ih je početkom sedmice bilo hiljadu više. U teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima je sada 1.860 pacijenata.

Ove sedmice je šef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, saopštio da Češkoj više nije potrebna pomoć za lečenje obolelih od kovida-19 u inostranstvu, za šta se u martu prijavila.

Od početka pandemije prošlog proleća u Češkoj, od 10,7 miliona stanovnika koronavirusom se zarazilo milion i po ljudi, a njih 25.639 je preminulo.

„Želim da letujemo ove godine u inostranstvu. Ubeđen sam da će nam to poći za rukom ako do leta vakcinišemo dovoljan broj ljudi. Verujemo da ćemo izdržati Uskrs i da ćemo se u julu vratiti normalnom. A tokom leta godišnji odmor. Izdržimo“, kazao je premijer Andrej Babiš televiziji CNN Prima Njuz.

Premijer Babiš izrazio je nadu da će parlament odobriti vladi da produži vanrednu situaciju do kraja aprila ili bar dok ne prođe Uskrs, jer najvažniji parametar je broj hospitalizovanih i kovid-19 pacijenata u teškom stanju.

„Nadamo se da ćemo tokom aprila doći do iskorišćena tri miliona doza vakcina. Važi da će u junu biti vakcinisano makar jednom dozom 60 do 70 odsto stanovništva“, kazao je ministar zdravlja Blatni.

Posle početnog haosa u vakcinisanju dugom dva i po meseca, kada se žalila na EU da nema dovoljno vakcina, a neiskorišćena je u magacinima ležala čak i četvrtina već isporučenih, Češka je uspela da ubrza imunizaciju stanovništva i trenutno se primeni 90 odsto isporučenih vakcina.

Do sada je Češkoj isporučeno 1,8 miliona doza vakcina odobrenih od strane Evropske agencije za lekove, a ministar Blatni rekao je da očekuje tokom aprila još milion vakcina od kompanija Fajzer/Biontek, 140.000 od kompanije Moderna i 200.000 AstraZeneka vakcina, s tim da bi u aprilu trebalo da počnu i isporuke vakcina Džonson i Džonson.

Češka planira, prema rečima glavne sanitarne inspektorke Pavle Svrčinove, neke pogodnosti i blaže restrikcije za vakcinisane osobe, recimo da mogu da idu na koncerte ili slične manifestacije, ali tek u trenutku kada vakcina bude dovoljno da mogu da se vakcinišu i mlađi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar