Azov dobio naređenje iz Kijeva: Obustavite odbranu Marijupolja, sačuvajte živote

Svet 20. maj. 202213:37 > 14:1955 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko

Komandant puka Azov ukrajinske vojske, potpukovnik Denis Prokopenko, objavio je kratku video poruku iz unutrašnjosti čeličane Azovstal u Marijupolju u kojoj je naveo da je najviši vojni vrh „izdao naređenje da se sačuva život i zdravlje vojnika garnizona i prestane sa odbranom grada“.

Poruka implicira da oni koji su ostali u Azovstalu planiraju da napuste fabriku u bliskoj budućnosti, navodi CNN i podseća da se veruje kako se još nekoliko stotina ukrajinskih boraca nalazi unutar prostranog kompleksa.

Azovstal je bio poslednje uporište ukrajinske vojske u inače ruskom okupiranom Marijupolju, i postao je simbol otpora pod nemilosrdnim ruskim bombardovanjem, navodi CNN.

„Uprkos teškim borbama… i nedostatku zaliha, stalno smo naglašavali tri najvažnija uslova za nas: civili, ranjeni i mrtvi. Civili su evakuisani“, naveo je Prokopenko.

Podsetio je i da je ranjenima pružena neophodna pomoć, da su evakuisani, i da je planirana njihova razmena na teritoriju koju kontroliše Ukrajina.

Povređeni su prebačeni u bolnicu u Donjeckoj Narodnoj Republici.

„Što se tiče palih heroja, proces je u toku. Ali nadam se da će u bliskoj budućnosti porodice i cela Ukrajina moći da sahranjuju svoje vojnike sa počastima“, kazao je komandant puka Azov.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je osvajanje istočnog ukrajinskog regiona Luganska skoro završeno i da se predalo 1.908 ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal.

„Oslobođenje Luganske Narodne Republike je skoro završeno“, rekao je Šojgu, prenose ruske agencije.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar