Avion iz SAD za Kinu vraćen sa pola puta zbog novih pravila šangajskog aerodroma

Svet 27. dec. 202111:086 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jeenah Moon

Američka aviokompanija Delta erlajns saopštila je da se njihov avion vratio sa pola puta na letu Sijetl - Šangaj zbog novih zahteva za čišćenje u vezi sa pandemijom kovida-19 na šangajskom aerodromu.

Zbog vraćanja leta kineski konzulat u San Francisku uputio je protest.

Nove obaveze za čišćenjem na Međunarodnom aerodromu Šangai Pudong zahtevaju znatno produženo vreme na tlu i nisu operativno održivi za Deltu, navodi se u saopštenju poslatom preko imeljla.

Povezane vesti:

Nije jasno kakva su nova pravila i šta je izazvalo tu promenu, ali se ona dešava u vreme kada Kina zaoštrava svoje već stroge putne restrikcije vezane za kovid-19 zbog širenja žarišta u gradu Sijanu i uoči Zimskih olimpijskih igara koje će biti održane za šest nedelja.

Sijan, koji se nalazi oko 1.000 kilometara jugozapadno od Pekinga, prijavio je više od 300 novih slučajeva zaraze tokom vikenda, što je znatno više nego prethodnih dana. Grad od 13 miliona stanovnika je u lokdaunu i samo po jedna osoba iz domaćinstva ima dozvolu da izadje svaki treći dan da nabavi neophodne namirnice.

Let kompanije Delta za Šangaj koji se sa pola puta vratio u Sijetl prošle nedelje ostavio je putnike sa isteklim testovima za kovid-19 i američkim vizama, preneli su kineski mediji.

Kineski konzulat u San Francisku nije imenovao Deltu, ali je u kratkom saopštenju naveo da su mnogi letovi iz SAD za Kinu odloženi ili otkazani poslednjih dana uključujući jedan koji se vratio sa više od pola puta do svoje destinacije. Konzulat je naveo da je preneo strogu pritužbu aviokompaniji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar