Talibani u predgrađu Kabula, pregovarači krenuli u predsedničku palatu

Svet 15. avg. 202111:02 > 13:04150 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Hamed Sarfarazi

Talibani su sa svih strana počeli da ulaze u Kabul, glavni grad Avganistana, objavilo je avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova u nedelju, dok se osoblje ambasade Sjedinjenih Država i Evropske unije nastoji da premesti na sigurno. Jedan avganistanski zvaničnik za Asošijeted pres izjavio je nešto kasnije da su talibanski pregovarači krenuli su u predsedničku palatu kako bi se pripremili za "transfer" vlasti.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, rekao je da je cilj mirna predaja vlasti talibanima.

Talibanski borci su ranije danas ušli u predgrađa Kabula, ali su obećali da neće preuzeti „na silu“ glavni grad Avganistana, uspaničeni vladini službenici pobegli su iz svojih kancelarija, a helikopteri su počeli da sleću na američku ambasadu u Kabulu.

POVEZANE VESTI

Tri avganistanska zvaničnika izjavila su za AP da su talibani u okruzima Kalakan, Karabag i Pahman koja pripadaju Kabulu.

Visoki zvaničnik rekao je ranije agenciji Rojters da talibani ulaze „sa svih strana“, ali nije izneo dodatne detalje.

U tvitu avganistanske predsedničke palate navodi se da se čula pucnjava s niza lokacija oko Kabula, ali da bezbednosne snage u koordinaciji s međunarodnim partnerima imaju kontrolu nad gradom.

Američki zvaničnici rekli su da su diplomate prebačene na aerodrom.

„Ključni“ članovi američkog tima radili su sa aerodroma u Kabulu, rekao je američki zvaničnik, dok je zvaničnik NATO-a naveo da se nekoliko članova osoblja EU premestilo na sigurniju, nepoznatu lokaciju u prestonici.

Nakon što su počeli da munjevito napreduju prema glavnom gradu, pobunjenička grupa naredila je svojim borcima da se suzdrže od nasilja, omoguće siguran prolaz svima koji žele otići i pozvali žene da se upute u zaštićena područja, rekao je vođa talibana u Dohi. Lider talibana rekao je da neće biti nasilnog preuzimanja grada.

Talibani kažu i da su „u toku pregovori kako bi se osiguralo da se proces tranzicije završi sigurno, bez ugrožavanja života, imovine i časti bilo koga“.

Oni su takođe objavili saopštenje pokušavajući da uvere banke, trgovce i druge preduzetnike da njihova imovina, novac i institucije neće biti ometani.

Ranije danas su bez borbe preuzeli kontrolu nad avganistanskim gradom Džalalabadom, prema informacijama koje su potvrdili zvaničnici i stanovništvo, nakon čega je Kabul ostao kao poslednje veliko urbano područje pod kontrolom vlade.

Komentari

Vaš komentar