Autobus eksplodirao, pa sleteo u provaliju u Pakistanu – 13 ljudi poginulo

Svet 14. jul. 202114:40 > 14:411 komentar
Podeli:
Pakistan
Izvor: REUERS/Mohsin Raza

Autobus koji je prevozio građevinske radnike eksplodirao je, nakon čega je sleteo u provaliju na klizavom planinskom putu u severozapadnom Pakistanu, kada je poginulo 13 ljudi, među kojima su bili devet kineskih državljana i dva pakistanska vojnika, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Već nekoliko godina kineski inženjeri i pakistanski građevinski radnici rade na projektu hidroelektrane kao deo pekinške inicijative „Pojas i put“ u zabačenoj provinsciji Hajber-Paktunkva, gde se eksplozija desila.

„Celokupna vladina mašinerija je mobilisana u spasavanju povređenih uz pomoć avionske hitne pomoći“, rekao je za Rojters viši vladin zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. On je dodao da su „teški gubici“ posledica sletanja autobusa u provaliju.

Dok je pakistansko ministarstvo spoljnih poslova za incident okrivilo mehanički kvar koji je izazvao „curenje benzina što je dovelo do eksplozije“, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okarakterisao je ovaj incident kao bombaški napad koji je doveo do povreda i smrti njenih državljana.

Jedan viši administrativni zvaničnik iz regiona Hazara rekao je za Rojters da je u autobusu bilo više od 30 kineskih inženjera, koji su se uputili na branu Dasu u Gornjem Kohistanu.

Svi povređeni, kojih ima više od 30, uključujući i kineske inženjere, prevezeni su u bolnicu u Dasu, oko 10 kilometara od mesta eksplozije.

„Policija i jedinica za deaktivaciju bombi nalaze se na mestu događaja“, rekao je novinarima ispred bolnice regionalni zvaničnik Arif Han Jusufzaj.

Prvobitno, nije bilo jasno da li je eksplozija izazvana napravom koja je postavljena na putu ili u autobusu.

„Izgleda kao sabotaža“, rekao je ranije za Rojters glavni inspektor Moazam Jah Ansari.

Najmanje još tri druga zvaničnika potvrdila su za Rojters da je autobus zadesila eksplozija.

Komentari

Vaš komentar