Austrija pojačava kontrolu na slovačkoj granici kako bi zaustavila migrante

Svet 28. sep 202217:47
Izvor: Shutterstock

Austrija je saopštila da će od ponoći početi provere na svojim graničnim prelazima sa Slovačkom, nakon slične odluke Češke, sa ciljem da spreči ulazak migranata.

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su granične kontrole odgovor na raniju najavu Češke i da im je cilj da osiguraju da trgovci ljudima ne koriste Austriju kao alternativu.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner izjavio je da „moraju da reaguju pre nego što reaguju šverceri“.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da će se sledeće nedelje sastati sa predsednikom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o pitanju migracija.

„Države to ne rade zbog sebe, već da se bore protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja i da smanje pritisak sa granica“, rekao je Nehamer u Beču.

Austrija, Češka i Slovačka pripadaju bezviznoj šengenskoj zoni Evropske unije u kojoj ljudi mogu normalno da prelaze granice bez provere. Međutim, privremene granične kontrole su više puta ponovo uspostavljane u prošlosti, bilo da bi se sprečilo širenje koronavirusa u prvim danima pandemije ili da bi se sprečilo da migranti udju ilegalno.

Komentari

Vaš komentar