Austrija obustavlja davanje AstraZenekine vakcine nakon smrtnog slučaja

Svet 07. mar. 202115:51 > 15:5285 komentara
Podeli:
Astra Zeneka
Izvor: Shutterstock

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinaciju serijom vakcina protiv kovida-19 firme AstraZeneka, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge posle vakcinacije.

Državna kancelarija za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) primila je dva izveštaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenekine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zvetlu u pokrajini Donjoj Austriji, navodi se u saopštenju, javlja agencija Hina.

Pročitajte još:

Prema izveštaju, jedna 49-godišnjakinja je umrla od posledica teškog poremećaja koagulacije krvi, a kod 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, ali ona se oporavlja.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posledičnoj vezi pomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom“, navodi se u saopštenju BASG.

Novinska agencija APA prenosi saopštenje predstavnika AstraZeneke koji je kazao da je firma u kontaktu s austrijskim vlastima i da podržava istragu.

Agencija podseća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija na osvnovu globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je učestvovalo 23.000 ispitanika.

“Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstreZeneke protiv kovida-19 sigurna i delotvorna”, javila je APA.

Komentari

Vaš komentar