Australijski naučnici ispituju sprej protiv kovida na bazi heparina

Svet 22. dec 202107:553 komentara
Podeli:
Izvor: KENA BETANCUR / AFP

Australijski naučnici vrše ispitivanje da bi utvrdili da li prskanje u nos krvnog razređivača može da pruži zaštitu od kovida. Sprej za nos koristi jeftini lek heparin u pokušaju da neutrališe spajk protein koronavirusa.

Kako prenosi BBC, kada se uprska u nos osobe inficirane kovidom trebalo bi da ona više ne bude zarazna.

Povezane vesti

Ispitivanje neće biti završeno do sredine naredne godine, a ako njegovi rezultati budu dobri, novi sprej bi mogao da se koristi zajedno sa vakcinama i drugim merama.

Istraživači se nadaju da bi sprej mogao da bude efikasan i u ranom lečenju od kovida, ali i kao maska za nos koja će sprečiti širenje virusa.

Može se koristiti u svakoj situaciji u kojoj se neka osoba nalazi u gužvi, okružena brojnim ljudima, rekao je vođa istraživanja profesor Don Kembel za BBC.

„Za ljude poput mene koji se plaše kovida, ideja da mogu da prsnem ovaj sprej u nos pre nego što odem u prodavnicu ili na fudbal čini me mnogo manje uznemirenim. To je sredstvo koje mi daje kontrolu“, rekao je on.

Mada se i drugi nazalni sprejovi ispituju širom sveta, ovo je prvi koji koristi heparin, lako dostupan lek koji se daje ljudima koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar