Australija preporučila da se vakcina Astrazeneka ne daje mlađima od 50 godina

Svet 08. apr. 202114:51 > 14:523 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Australija se pridružila državama koje su ograničile upotrebu vakcine Astrazeneka i preporučila da se ne daje mlađima od 50 godina.

Odluka je doneta posle nekoliko hitnih sastanaka regulatora za lekove nakon što je juče Evropska agencija za lekove saopštila da je otkrila „moguću vezu“ izmedju vakcine protiv koronavirusa kompanije Astrazeneka i retkog stvaranja krvnih ugrušaka.

Premijer Skot Morison izjavio je da je dobio više preporuka savetodavne grupe, a glavna je da se ljudi mladji od 50 godina vakcinišu Fajzerovom vakcinom.

„Preduzeli smo neophodne mere predostrožnosti na osnovu najboljih mogućih medicinskih saveta“, rekao je Morison.

Australijska savetodavna grupa za imunizaciju je preporučila i da mladji od 50 godina, koji su već primili prvu dozu Astrazeneke, prime i drugu, jer je lekarski savet ukazao da se retki krvni ugrušci stvaraju posle prve doze.

Zdravstveni radnici mladji od 50 godina koji je trebalo da prime vakcinu Astrazeneka sada imaju prioritet da se vakcinišu Fajzerom, što će verovatno odložiti imunizaciju.

Prema australijskoj strategiji za vakcinaciju, većina stanovnika je trebalo da primi vakcinu Astrazeneka.

Australija je ograničila za upotrebu Astrazeneku posle odluke britanskih vlasti da se ta vakcina ne daje mladjima od 30 godina, gde je to moguće. Još nekoliko zemalja je uvelo ograničenja.

Ograničenja se pažljivo prate, jer je ;Astrazeneka ;jeftinija i jednostavnija za čuvanje od većine drugih, i presudna je za globalnu imunizaciju budući da čini osnovu programa Kovaks koji podržavaju UN sa ciljem da vakcine budu dostupne i najsiromašnijim zemljama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar