AstraZeneka odbacila optužbe EK da ne poštuje dogovor o isporuci vakcina

Svet 26. apr. 202123:22
Podeli:
AstraZeneka vakcina
Izvor: REUTERS/Nacho Doce

Kompanija AstraZeneka odbacila je optužbe Evropske komisije da ne poštuje ugovor o isporuci vakcina, navodeći da taj pravni postupak nema zakonsko uporište i najavila da će se snažno braniti na sudu, javlja Rojters.

Evropska komisija saopštila je ranije danas da je, u ime svih 27 zemalja članica EU, tužila AstraZeneku zbog nepoštovanja ugovora o isporuci vakcina protiv kovida 19 zato što ta kompanija nema verodostojan program kojim bi obezbedila redovnost isporuka.

Britansko-švedska kompanija obavezala se da će uložiti „najbolje razumne napore“ da isporuči 180 miliona doza vakcina Evropskoj uniji u drugom tromesečju od ukupno 300 miliona doza predviđenih od decembra do juna, ali je AstraZeneka 12. marta objavila kako će nastojati da isporuči samo trećinu do kraja juna, od čega 70 miliona doza u drugom kvartalu.

Povezane vesti

Kašnjenja isporuka AstraZeneke usporilo je vakcinaciju stanovništva zemalja članica EU, jer je euroblok u početku računao da će upravo ta vakcina biti ključna u kampanji imunizacije u Uniji tokom prve polovine ove godine.

Nakon ponovljenog smanjenja isporuka, planovi unutar EU su preinačeni, pa se administracija u Briselu sada se uglavnom oslanja na vakcine Fajzer/BajoNTek.

„AstraZeneka je potpuno postupala prema Sporazumu (Advance Purchase Agreement) sklopljenom s Evropskom komisijom i snažno će se braniti na sudu. Verujemo da nikakva tužba nema zakonskog uporišta i želimo da taj spor rešimo što je pre moguće“, objavila je britansko-švedska kompanija, piše Rojters.

Prema odredbama ugovora, za ovaj spor su nadležni belgijski sudovi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar