Asgar Farhadi spreman da odustane od predstavljanja Irana na dodeli Oskara

Svet 21. nov 202116:13 > 17:391 komentar
Asgar Farhadi
Izvor: John MACDOUGALL / AFP

Čuveni iranski reditelj Asgar Farhadi oštro je kritikovao iransku vladu u otvorenom pismu i rekao da je spreman da odustane od predstavljanja svoje zemlje na narednoj dodeli Oskara.

„Kako mogu lažno da me vezuju za vladu čiji ekstremistički mediji poslednjih godina nisu prestali da me uništavaju, marginalizuju, stigmatizuju“, napisao je reditelj na svom Instagram nalogu u obraćanju onima koji ga optužuju da zauzima dvoličan stav prema vlastima.

Reditelj koji živi između Irana i inostranstva napravio je većinu filmova u zemlji. Njegov poslednji film „Heroj“ snimljen u Širazu izabran je da predstavlja Iran na predstojećoj dodeli Oskara.

„Eksplicitno sam izrazio svoj stav o patnjama koje je (država) nametala godinama naciji“, rekao je on pominjući represiju demonstracija 2017. i 2019. i „svirepu diskriminaciju“ žena kao i upravljanje zdravstvenom krizom.

„Ako vas predstavljanje mog filma u ime Irana na Oskarima dovodi do zaključka da sam pod vašom zastavom, izričito izjavljujem da nemam nikakav problem da poništim tu odluku. Nisam nikad imao ni najmanji afinitet prema vašem stavu i vašim retrogradnim idejama mada nikad nisam do sada govorio o progonu kome ste me izložili. Oduzimali ste mi pasoš na aerodromu u više navrata i organizovali sesije ispitivanja“, rekao je on u obraćanju vlastima.

Farhadi je već predstavljao Iran na dodeli Oskara četiri puta od 2009. godine.

On se proslavio filmom „Razvod“ iz 2011. godine, koji je dobio Oskara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, Cezar za najbolji strani film i Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu.

Reditelj je 2017. godine dobio Oskara za najbolji strani film za ostvarenje „Trgovački putnik“.

Reagujući na ovo otvoreno pisma ultrakonzervativni iranski list Kajhan je izrazio veliko žaljenje što je država izabrala Asgara Farhadija da prestavlja zemlju na dodeli Oskara.

„Festivalske nagrade i strane investicije su očigledno promenile Farhadija i ohrabrile ga da daje mračnu i prljavu sliku Irana“, napisao je list.

S druge strane reformski list Šarg napisao je „slika Farhadija ne odgovara ni onima koji ga hvale ni onima koji ga kude u Iranu“. On je, kako je naveo list, uvek jasno izražavao svoje stavove o društveno-političkim pitanjima.

Komentari

Vaš komentar