Sudija odlučio da Asanž ne može biti izručen SAD

Svet 04. jan 202112:25 > 14:1432 komentara
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ne može biti izručen SAD-u zbog optužbi za špijunažu i hakovanje državnih računara, odlučio je britanski sudija, prenosi Gardijan.

Presudu je centralnom krivičnom sudu izrekla okružna sutkinja Vanesa Baraitser.

Sudija je blokirala zahtev zbog zabrinutosti zbog mentalnog zdravlja Asanža i rizika od samoubistva u SAD-u, navodi BBC.

Iznela je dokaze o njegovom samopovređivanju i samoubilačkim mislima i rekla: „Ukupan utisak je da se radi o depresivnom i ponekad očajnom čoveku koji se plaši za svoju budućnost.“ Konstatovala je da je izručenje SAD rizik po njega.

Najavljena žalba, ali i podnošenje zahteva za kauciju

 

Američko tužilaštvo najavilo je da će se žaliti na odluku britanskog sudije, rekao je danas Asanžov advokat Edvard Ficdžerald. Ficdžerald je rekao da će u sredu podneti zahtev za kauciju za Asanža, dok se čeka žalba, prenosi Rojters.

Presuda dolazi nakon višenedeljnih ročišta u Old Bejliju prošle godine i nakon kampanje pristalica Asanža i onih koji američke optužbe protiv njega karakterišu kao napad na slobodu štampe.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i jednoj tački za zloupotrebu kompjutera oko objave tajnih američkih vojnih dokumenata preko Vikiliksa pre deset godina.

Za te optužbe može se dobiti ukupno 175 godina zatvora. Asanžova odbrana navodi da je on novinar i da ima prava na zaštitu po Prvom amandmanu američkog Ustava za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili delovanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Oni takođe navode da bi uslovi sa kojima bi se suočio u američkom zatvoru predstavljali kršenje njegovih ljudskih prava. Asanž je pobegao dok je bio uslovno pušten 2012. godine i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je na kraju proveo sedam godina pre nego što je odatle izbačen 11. aprila 2019.  i odmah potom uhapšen u Londonu. Nalazi se u londonskom zatvoru od aprila 2019.

 

 

Komentari

Vaš komentar