Apel donatorima da povećaju pomoć Palestincima

Svet 17. nov. 202123:572 komentara
Podeli:
Palestinci
Izvor: REUTERS/Mohamad Torokman

Norveška, koja predsedava međunarodnom donatorskom grupom za Palestince, Ad hok komitetom za vezu (AHLC) apelovala je danas na međunarodnu zajednicu da poveća pomoć palestinskim teritorijama.

Zbog pandemije kovida-19, nesporazuma s Izraelom o transferu poreza koji ta zemlja ubira za Palestince i smanjenja davanja određenih donatora očekuje se da će Palestinska uprava zabeležiti deficit od 1,36 milijardi dolara ove godine, prema proceni Svetske banke.

Ministarka spoljnih poslova Norveške Aniken Huitfeldt rekla je da je posle sastanka AHLC u Oslu, prvog u protekle dve godine, apelovala na donatore da povećaju pomoć koja je trenutno na kritičnom nivou.

Ona nije pomenula obećanja data tokom tog sastanka kome su prisustvovali palestinski premijer Muhamed Štajeh i izraelski ministar za regionalnu saradnju Esavi Fredž, te predstavnici SAD, EU, Rusije i UN.

Dan ranije u Briselu je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) objavila da je obećano 614 miliona dolara, mnogo manje nego što je toj organizaciji potrebno.

UNRWA je za obezbeđenje pomoć za pet miliona palestinskih izbeglica na palestinskim teritorijama Jordanu i Libanu početkom oktobra rekla da joj je potrebno 800 miliona dolara godišnje.

Komentari

Vaš komentar