AP: Predaja vojnika iz Azovstala kraj simbola ukrajinske odbrane

Svet 17. maj. 202218:2434 komentara
Podeli:
azovstal predaja
Izvor: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Pošto su se stotine ukrajinskih vojnika, među kojima su ranjenici, predale ruskim snagama i odvedene su iz čeličane Azovstal u Marijupolju, moguće je da je to završetak otpora koji je postao simbol ukrajinske odbrane, tumači AP.

Juče je više od 260 boraca iz čeličane prevezeno u dva grada pod kontrolom ruskih separatista koje podržava Moskva.

Nepoznat broj vojnika ostao je unutar utvrđenih ruševina čeličane koja se prostire na 11 kvadratnih kilometara u gradu koji inače sada drže Rusi.

Pad Azovstala označio bi potpuno zauzimanje Marijupolja što bi Rusiji donelo najveću pobedu u ratu posle višestrukih vojnih i diplomatskih neuspeha.

Završetak opsade Marijupolja bi takođe mogao da oslobodi ruske snage za borbu na drugim mestima u industrijskom srcu istočne Ukrajine.

Ukrajina je istakla ulogu koju su borci Azovstala igrali u podizanju ukrajinskog morala i zadržavanju ruskih snaga koje nisu mogle da budu raspoređene na drugom mestu.

"Ukrajini su heroji potrebni živi. To je naš princip. Nastavljamo posao vraćanja momaka kući i to zahteva delikatnost i vreme", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nije jasno šta će se desiti sa borcima, a ruski zvaničnik je rekao da sumnja da bi Moskva pristala na razmenu ratnih zarobljenika.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su 264 borca evakuisana iz fabrike među kojima je 53 teško ranjena i hospitalizovana.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je nešto drugačije cifre prijavljujući 265 evakuisanih, od kojih je 51 teško ranjen.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar