Nensi Pelosi stigla na Tajvan, povećane tenzije između Kine i SAD

Svet 02. avg 202217:03 > 19:03238 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Hasndout/ Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, sletela je na aerodrom u Tajpeju na Tajvanu, javlja AP.

Pelosi je na Tviteru napisala da američki susreti sa zvaničnicima Tajvana „potvrđuju podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese“, uključujući napredak indopacifičkog regiona.

Pelosi je tako postala najviši američki zvaničnik koji je posetio ostrvo na vlasti na koje Kina polaže pravo u poslednjih 25 godina, prenosi Asošiejted pres.

Kina je uputila ozbiljno upozorenje pošto je Pelosi sletela na Tajvan. Zvanični Peking je objavio da se protivi “snagama za nezavisnost” na ostrvu.

„Kada predsedavajuća Predstavničkog doma, kao treća najviša zvaničnica u američkoj administraciji, leti američkim vojnim avionom i dođe u provokativnu posetu regionu Tajvana, to nikako nije nezvanični postupak“, napisala je Hua Čunjing, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine na društvenim mrežama.

„Kina se čvrsto protivi separatističkim potezima prema ‘nezavisnosti Tajvana’ i mešanju spoljnih snaga, i ne dozvoljava nikakav prostor snagama ‘tajvanske nezavisnostit u bilo kom obliku“, napisala je Hua.

Kina je najavila vojne vežbe i aktivnosti obuke, uključujući vežbe u šest regiona koji okružuju Tajvan, objavili su državni mediji.

Kineski borbeni avioni okrznuli su liniju razdvajanja Tajvanskog moreuza pre dolaska predsednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, koji je napetosti između Pekinga i Vašingtona podigao na novi nivo.

Kinesko rukovodstvo upozorilo je da će poseta Tajvanu Nensi Pelosi, dugogodišnje kritičarke kineske politike, imati velike posledice.

U međuvremenu američki ratni brodovi, uključujući nosač aviona, stacionirani su u vodama istočno od Tajvana što Vašington naziva rutinskim raspoređivanjem.

Nosač USS Ronald Regan prešao je Južno kinesko more i sada je u Filipinskom moru, istočno od Tajvana i Filipina i južno od Japana, rekao je zvaničnik američke mornarice.

Kina tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije, koji će biti anektiran silom ako je potrebno, a posete stranih vladinih zvaničnika smatra priznanjem suvereniteta ostrva.

 

Komentari

Vaš komentar