Antivakcinaši u Poljskoj počeli da napadaju centre za vakcinaciju protiv korone

Svet 26. jul. 202110:5137 komentara
Podeli:
Koronavirus
Izvor: REUTERS/Lim Huey Teng

Dvojica protivnika vakcinacije protiv kovid-19 uhapšena su u Grođisku Mazovjeckom u Poljskoj kada su sa grupom demonstranata silom pokušali da upadnu u centar za vakcinaciju protiv virusa korona.

U tuči sa osobljem i obezbeđenjem u centru dvoje ljudi je lakše povređeno u nedelju, saopštila je poljska policija.

Povezane vesti

„Dobili smo poziv da u zgradu centra za vakcinaciju pokušava da prodre grupa ljudi. Došlo je do tuče osoblja centra sa tim ljudima. Za dve osobe sa lakšim povredama pozvali smo hitnu pomoć. Popodne se grupa demonstranta razišla. Dvojicu smo uhapsili“, kazala je za informativni portal Onet.pl portparol lokalne policije Katažina Zih.

Demonstracije ispred centra za vakcinaciju organizovala je grupa Poljske žute košulje koja se hvali da se bori za slobodu za sve ali uglavnom organizacije antivakcinaške manifestacije, recimo piknike protiv vakcina.

„Sloboda na zastavama, usta puna psovki i pesnica protiv drugog čoveka. Tako danas izgleda antivakcinaški pokret? Tu nema s kim da se diskutuje. To treba osuditi. Hvala policiji za intervenciju“, poručio je na Tviteru poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski.

Ministar Njeđelski upozorio je krajem prošle sedmice da mutacija delta u Poljskoj polako istiskuje ostale i da Poljska može da očekuje četvrti talas pandemije kovid-19 već krajem leta, u drugoj polovini avgusta.

Najcrnji scenario govori ponovo o 10.000 do 15.000 novozraženih dnevno a poljska vlada iz dana u dan apeluje na Poljake da se što pre vakcinišu s tim da razmatraju i mogućnost da vakcinacija bude obavezna.

„Kada ljude ne mogu da ubede racionalni argumenti a ni lutrija sa mnoštvom zanimljivih nagrada ne donosi očekivane rezultate onda država mora da posegne za drugim sredstvima. Ako Poljaci ne žele da se vakcinišu milom onda ih treba na to naterati“, kazao je prošlog meseca lider poljskih vladajućih konzervativaca, vicepremijer Jaroslav Kačinjski.

Tesna većina od 53,7 odsto Poljaka smatra prema najnovijoj anketi za portal VirtualnaPolska da bi oni koji odbijaju bez razloga vakcine trebalo da budu kažnjeni i nekim restrikcijama ali manje od većine, 40 odsto smatra da nevakcinisanima treba zabraniti ulazak u restorane i kafiće a 58 odsto smatra da takve zabrane ne bi smele da se uvode za ulazak u tržne centre.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar