Anketa: Većina Rusa smatra da je koronavirus novo biološko oružje

Svet 01. mar. 202120:34 > 20:374 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov

Gotovo dve trećine Rusa veruje da je koronavirus "biološko oružje" koje je čovek stvorio, pokazalo je istraživanje ruskog nezavisnog centra Levada.

Za posmatrače takvi rezultati svedoče o tradicionalnom nepoverenju prema vlastima, naglašenom nedostatku transparentnosti u upravljanju pandemijom koronavirusa i zategnutim odnosima sa Zapadom, ocenio je centar.

Prema anketi sprovedenoj nad 1.600 ljudi, samo 23 osto Rusa veruje da je pojava koronavirusa prirodni fenomen „bez ljudske intervencije“, dok 64 odsto veruje da je „veštački fenomen i da predstavlja novo biološko oružje“.

Ista anketa pokazuje da je stopa Rusa koji su spremni da se vakcinišu protiv koronavirusa pala za dva meseca sa 38 odsto na 30 odsto.

Među onima koji odbiju vakcinu, 37 odsto ispitanih je navelo da se plaši neželjenih efekata vakcine, 23 odsto čeka rezultate kliničkih ispitivanja pre eventualnog vakcinisanja, a 16 odsto „ne vidi smisao“ vakcine.

Nepoverenje Rusa u Kremlj prvenstveno se odnosi na nedostatak transparentnosti, zbog neredovnih izveštaja vlasti o zaraženim i vakcinisanim, dodao je centar Levada.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar