Angela Merkel pozvala da se glasa za Armina Lašeta da bi Nemačka ostala stabilna

Svet 24. sep. 202119:149 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Michaela Rehle

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je glasače da glasaju za Armina Lašeta, konzervativnog kandidata njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da bi Nemačka "ostala stabilna" u izjavi dva dana pred izbore na kojima će se odrediti njen naslednik na čelu zemlje.

„Da bi Nemačka ostala stabilna Armin Lašet treba da postane savezni kancelar“, rekla je Merkel na sastanku svoje stranke pred nedeljne izbore.

Na izborima se najavljuje tesan duel između favorita kandidata Socijaldemokrata Olafa Šolca i njegovog rivala na desnici Lašeta.

„Pitanje ko će vladati Nemačkom nije nevažno“, dodala je ona i upozorila na scenario u slučaju pobede socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca koji vodi prema anketama.

„Da li možete da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu“ pitala je ona predstavnike njenog CDU-a i sestrinskog CSU, okupljenim u Minhenu, najvećem gradu u Bavarskoj na poslednjem predizbornom mitingu.

Medju mogućim opcijama za buduću koaliciju nije isključen savez „crveni-crveni-zeleni“ socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, partije radikalne levice Die Linke i Zelenih.

Ta koalicija međutim nije najverovatnija i suočena je sa brojnim ideološkim razlikama između te tri partije.

Medjutim konzervativci koji ne stoje sjajno prema anketama mašu sa tom mogućnošću kao crvenom maramom da mobilišu svoje glasače.

Kancelarka je kritikovala najavljeno podizanje poreza koje je najavio socijaldemokratski kandidat i rekla da će to oterati nemačke firme u Austriju ili Holandiju.

„To nije naša politika“, rekla je ona i rekla da više voli politiku koja dozvoljava da kompanije ostanu kod kuće i tu stvaraju radna mesta da bi Nemačka mogla da prosperira.

Komentari

Vaš komentar