Angela Merkel, „krizna kancelarka“ čije će se povlačenje odraziti na celu Evropu

Svet 25. sep. 202119:517 komentara
Podeli:

U nedelju se u Nemačkoj održavaju parlamentarni izbori, a prvi put, nakon 16 godina i četiri mandata, Angela Merkel nije kandidatkinja za kancelarku. Njeno povlačanje iz visoke politike odraziće se sigurno ne samo na Nemačku nego i na celu Evropu.

Vic kaže da je mlada Nemica koja prvi put izlazi na izbore pitala majku – mama, može li i muškarac da postane kancelarka?

Povezane vesti

„Mi smo generacija koja samo zna za Merkel. Ne znamo kako je bilo pre nje. Osećala se stabilnost, da, stabilnost je prva stvar koja pada na pamet kada pomislim na Merkel“, kazao je mladi anketirani Nemac.

Era Angele Merkel završava se u nesigurno vreme – najveći paket pomoći ekonomiji zbog kovid krize pitanje duga otvorio je kao jedno od ključnih u kampanji, kao i temu klimatski neutralne ekonomije. Za mlade Nemce to je tema broj jedan.

Rešavaće je neko drugi, a kada se pogleda nasleđe Angele Merkel, jasno je da je držanje kormila ključnog evropskog sidrišta sve ove godine, bilo veliko umeće. Smatra to i njen biograf Ralf Bolman.

„Nema sumnje da je tokom finansijske krize 2008. godine našla svoju ulogu kao “krizna kancelarka”. I sama je u razgovorima sa novinarima govorila kako je neverovatno da je još toliko popularna uprkos brojnim krizama“, naveo je Bolman.

„Evropa gubi kada evro gubi“

„Evropa gubi kada evro gubi. Evropa pobeđuje kada evro pobeđuje“, poručila je svojevremeno Merkel.

Hvatala se u koštac sa moćnim ljudima svetske politike, balansirala u transatlantskim odnosima, sa dvostrukim pogledom na istok. A nekoliko godina nakon krize evrozone, stigla je još jedna kriza, migrantska, koja će u istoriji ostati zapisana uz ime Angele Merkel.

„Jednostavno ću reći – Nemačka je snažna država i mi moramo reći – toliko smo toga postigli – i ovo možemo“, naglasila je ona.

S izbegličkom krizom jasno su se pokazale frakture evropske demokratije. Krenuo je rast desnice, što je posebno zabrinjavalo u Nemačkoj. Teroristički napadi u Evropi – mešali su narative. Koju godinu kasnije na čelo Evropske komisije pogurala je svoju višestruku ministarku, a paralelno sa kovid krizom i stvaranjem klime nepoverenja unutar demohrišćanske koalicije i njene partije, trajale su turbulencije zbog nemogućnosti pronalaska njenog autentičnog naslednika ili naslednice. I dok se umnožavaju analize značaja njenog nasleđa, sama Merkel je zadovoljna sobom.

Na pitanje da li može 26. septembra da napusti dužnost čiste savesti, Angela Merkel je odgovorila – potvrdno.

Komentari

Vaš komentar