Angela Merkel dobitnica ovogodišnje nagrade UNHCR

Svet 04. okt 202213:311 komentar
Izvor: Hendrik Schmidt/dpa

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) objavio je da svoju najvišu godišnju nagradu dodeljuje bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njene napore da Nemačka, uprkos kritikama, primi više od milion izbeglica, uglavnom iz Sirije.

Portparol UNHCR rekao je da je Merkel dobitnica Nagrade Nansen.

Povezane vesti

„Pod vođstvom tadašnje kancelarke Merkel, Nemačka je prihvatila više od 1,2 miliona izbeglica i tražilaca azila u 2015. i 2016. godini, što je kao što se sećate bilo na vrhuncu sukoba u Siriji, i bilo je smrtonosnog nasilja u drugim delovima sveta. Merkel je pomogla da se ukaže na opšti položaj izbeglica“, rekao je portparol novinarima u Ženevi, sedištu UNHCR-a.

Odluka Angele Merkel da dozvoli ulazak tako velikog broja migranata dovela je do jačanja ekstremnodesničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) i izazvala proteste glasne manjine. Nju su takođe kritikovale neke vlade što je suviše prijateljski nastrojena prema izbeglicama i tražiocima azila kojima su neke zemlje EU zatvarale grnanice.

Nagrada ima i novčani deo od 150.000 dolara. Očekuje se da će Merkel otputovati u ponedeljak u Ženevu da primi priznanje, rekao je portparol.

Nagrada Nansen za izbeglice odaje priznanje pojedincima, grupama ili organizacijama koji „idu dalje od obaveza“ da zaštite izbeglice, raseljene ljude i ljude bez države.

Do sada je 60 pojedinaca ili organizacija dobilo nagradu od njenog uspostavljanja 1954. u čast Fritjofa Nansena, norveškog naučnika, istraživača i diplomate koji je bio prvi komesar za izbeglice u Društvu naroda, prethodnici Ujedinjenih nacija.

Prošlogodišnji dobitnik je bilo Udruženje Džil Albena za humanitarni razvoj u Jemenu, zbog podrške raseljenim Jemencima.

Komentari

Vaš komentar