Amnesti pozvao Međunarodni krivični sud da istraži izraelske napade u Gazi

Svet 16. maj 202115:123 komentara
Podeli:
Izvor: AFP

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je Međunarodni krivični sud da istraži izraelski napad na zgradu u kojoj su bile kancelarije stranih medija i još jedan napad u kojem je poginulo desetoro ljudi, uključujući osmoro dece, označivši takve napade ratnim zločinom.

AI je „duboko zabrinuta zbog rastućeg broja ubijenih“ u Gazi, gde je ukupan broj žrtava u izraelskim napadima od ponedeljka, kada su počeli sukobi sa palestinskim ekstremističkim organizacijama, premašio 180.

Povezane vesti

U subotu je u izraelskim napadima iz vazduha ubijeno deset članova jedna porodice i sa zemljom sravnjena zgrada u kojoj su bile kancelarije AP, Al Džazire i kuvajtske televizije.

Pogibija porodice u izbegličkom logoru Al Šati smatrala se najsmrtonosnijim pojedinačnim napadom od početka najnovijih sukoba, a već u nedelju su u novom napadu srušene tri zgrade i poginulo je 33 ljudi, 12 žena i osmoro dece, te je sada to najsmrtonosniji pojedinačni napad od početka sukoba.

Amnesti internešenel je objavila na Tviteru da sud u Hagu mora istražiti napad na logor Al Šati, navodeći da su direktni napadi na civile ratni zločin i da se i napad na zgradu medija mora istražiti kao ratni zločin.

Navedeno je da se taj napad uklapa u šablon izraelskog kolektivnog kažnjavanja palestinskog stanovništva.

Komentari

Vaš komentar