Amnesti Internešenal: Moguće da Kremlj polako ubija Navaljnog

Svet 07. apr. 202116:185 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Shamil Zhumatov

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren je u uslovima koji su slični mučenju i moguće je da ga polako ubijaju, saopštila je organizacija za ljudska prava Amnesti Internešenal, prenosi Rojters. 

Iz organizacije tvrde da je pritvoreni Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada podvrgnut nedostatku sna i da u zatvoru nema lekara kome može verovati.

Povezane vesti:

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju da prikriju šta se zapravo događa s njim”, rekla je za Rojters generalna sekretarka Amnesti Internešenala Agnes Kalamard.

“Jasno je da ruske vlasti krše njegova prava. Moramo učiniti više”, rekla je. “(Oni) su već pokušali da ga ubiju, sada su ga pritvoriti i drže ga u zatvorskim uslovima koja su slična mučenju”, rekla je.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prošle nedelje je započeo štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primerenu zdravstvenu negu zbog akutnog bola u leđima i nogama.

Kremlj je odbio da komentariše zdravstveno stanje Navaljnog, istaknušvi da je to stvar državne zatvorske službe. Ta služba je prošle nedelje kazala da Navaljni prima potrebno lečenje.

Navljani je zatvoren u janurau ove godine, a osuđen je na dve i po godine zatvore zbog kršenja uslovne kazne. Moskva, koja je odbacila optužbe za trovanje, smatra da je cilj političkog delovanja Navaljnog destabilizacije Rusije.

Kalamard je kazala kako je loš tretman prema Navaljnom došao u vreme kada je pandemija koronavirusa pojačala društvene nejednakosti i povećala državnu represiju u nekim zemljama.

Tvrdi da su neke vlade instrumentalizovale pandemiju protiv manjinskih grupa kako bi ugasili neslaganje i ljudska prava, dok je u drugim zemljama zabeležena normalizacija protivepidemijskih mera koje su ograničile građanske slobode.

“Covid-19 proširio je represiju”, kazala je Kalamard.

Komentari

Vaš komentar