Američki zvaničnici pozdravljaju presudu za ubistvo Džordža Flojda

Svet 21. apr. 202107:57 > 20:181 komentar
Podeli:

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je, nakon što je bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, Amerikance da se okupe u borbi protiv rasizma koji "kvari" dušu.

„Došlo je vreme da se ova zemlja okupi“, rekao je Bajden u kratkom obraćanju iz Bele kuće.

Povezane vesti:

„Neki – agitatori i ekstremisti koji se rugaju socijalnoj pravdi – pokušaće da iskoriste sirove emocije“, upozorio je. „Ne možemo im dopustiti da to učine.“

„Proglašenje policajca Šovina neće vratiti Džordža“, rekao je dodajući kako je ova presuda možda trenutak „značajne promene“. Pritom je pozvao Amerikance da nikada ne zaborave ovu tragičnu epizodu.

„Moramo slušati. ‘Ne mogu da dišem, ne mogu da dišem’: bile su to poslednje reči Džordža Flojda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te reči. Ne smemo se okretati“, istakao je.

„Svima nam je laknulo“, rekao je Bajden porodici Flojd u telefonskom pozivu. „Vi ste neverovatna porodica. Volio bih da sam tamo da vas zagrlim“, nastavio je.

„Danas se u Americi obeležava dan pravde“, dodala je Kamala Harris, američka potpredsednica.

Bivši američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel pozdravili su presudu.

„Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahteva mnogo više. Mišel i ja svoje molitve upućujemo porodici Flojd i stojimo sa svima onima koji su predani da jamče svakom Amerikancu punu meru pravde koja je DŽordžu i mnogim drugima uskraćena“, rekao je Barak Obama.

Bivša državna sekretarka i supruga predsednika Bila Klintona, Hilari im se pridružila.

„Porodica i zajednica Džordža Flojda zaslužili su da njegov ubica odgovara. Danas su dobili tu odgovornost. Uvek i zauvek, Crni životi su važni“, poručila je Hilari klinton.

Guverner Minesote Tim Volc ističe koliko ja ova presuda važna.

„Današnja presuda važan je korak napred za pravdu u Minesoti. Suđenje je gotovo, ali naš je posao tek započeo. Svet je 25. maja 2020. gledao kako DŽordž Flojd gotovo devet minuta umire s kolenom na vratu. Hiljade stanovnika Minesote prošlo leto je marširalo ulicama nakon njegove smrti – nadahnuvši pokret širom sveta. Iako mnogi od tih ljudi nikada nisu upoznali Džordža, cenili su njegovu humanost. Znali su što se dogodilo. Pozvali su na promene i tražili su pravdu“, kazao je Volc.

Presuda je odeknula i s druge strane Atlantskog okeana.

„Bio sam zgrožen smrću Flojda i pozdravljam ovu presudu. Moje misli su sa porodicom i prijateljima Džordža Flojda“, kazao je britanski premijer Boris Džonson.

Komentari

Vaš komentar