Američki Merk će pomoći kompaniji Džonson i Džonson u proizvodnji vakcina

Svet 02. mar. 202116:505 komentara
Podeli:
Merk
Izvor: REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Američka farmaceutska firma Merk pomoći će suparničkoj kompaniji Džonson i Džonson u proizvodnji vakcine protiv koronavirusa kako bi se ubrzala isporuka, potvrdio je zvaničnik Bajdenove administracije.

Najava dolazi kada Bela kuća želi da ubrza proizvodnju vakcine za koju je u procesu lečenja potrebna samo jedna doza.

Zvaničnici su rekli da se kompanija Džonson i Džonson suočila sa neočekivanim problemima i da je uspela da proizvede samo 3,9 miliona doza pre nego što je u subotu dobila odobrenje za hitnu upotrebu.

Kompanija je saopštila da će do kraja juna isporučiti 100 miliona doza.

Potpredsednik kompanije Ričard Netles rekao je prošle nedelje da se kompanija suočila sa velikim izazovima zbog „veoma složenog“ proizvodnog procesa.

Zvaničnik američke administracije nije želeo da navodi detalje saradnje dve farmaceutske kompanije, očekuje se da će to objaviti kasnije danas predsednik Džozef Bajden.

Američka firma Merk je prošlog meseca objavila da je prekida rad na razvoj svojih vakcina ocenivši da nisu efikasnije od onih koje razvijaju druge firme i da se umesto toga usredsredjuje na dva leka protiv kovida-19.

Tada je saopšteno i da kompanija pregovara s vladama i drugim firmama o tome da pomogne u proizvodnji odobrenih vakcina.

Vakcina Džonson i Džonson se primenjuje u jednoj dozi i ne treba da se čuva u zamrzivaču, za razliku od Modernine i Fajzerove. Samim tim je jednostavnija za distribuciju i primenu, što je ključni deo američkih planova za prodaju vakcine širom sveta, ali tek kada se vakcinišu građani SAD.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar