Američki investitor i Putinov kritičar pronađen mrtav u Vašingtonu

Svet 19. avg 202212:029 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Cheney Orr

Američki broker i investitor Den Rapaport (52), koji se obogatio na ruskom tržištu u periodu privatizacije državnih preduzeća i kasnije imao biznis u Ukrajini, pronađen je mrtav na trotoaru u Vašingtonu.

U toku je istraga smrti Rapaporta, koji je pronađen mrtav ispred stambene zgrade na severozapadu Vašingtona, saopštila je policija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za sada nema indicija da je reč o nasilnoj smrti.

Policija u preliminarnom izveštaju navodi da je u večernjim časovima 14. avgusta dobila dojavu o „skakaču“ i da je taj čovek identifikovan kao Rapaport.

Transportovan je u bolnicu, gde je proglašen mrtvim.

Bio je obuven u papuče „japanke“, dodaje policija, a kod njega je pronađeno 2.620 dolara u gotovini, zajedno sa slušalicama, polomljenim mobilnim telefonom i drugim predmetima.

Rapaport se nedavno preselio u Vašington, nakon što je nekoliko godina radio u ukrajinskom finansijskom sektoru.

Letonac po rođenju, Rapaport je sa porodicom emigrirao u SAD 1980. godine.

Nakon što je diplomirao, preselio se u Rusiju tokom ranih devedesetih i talasa privatizacije državnih kompanija.

Više od 10 godina je radio u lokalnoj brokerskoj agenciji i tvrdio da su mu klijenti najbogatiji ruski tajkuni.

Noćni klub „Soho Rooms“ u centru Moskve, stecište ruske i strane elite, otvorio je 2007. godine zajedno sa Sergejem Tkačenkom.

Vratio se u SAD 2012. godine zbog slabljenja brokerskog tržišta, ali je u intervjuu uoči odlaska kritikovao smer u kojem se kreće Rusija i podržao kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

U objavama na društvenim mrežama pružao je podršku Ukrajini i bio veliki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

I njegov partner Tkačenko pre nekliko godina pronađen je mrtav ispred zgrade u Moskvi, s povredama, kako je saopštila istraga, karakterističnim „za pad sa velike visine“.

Istraživačka organizacija „Bellingcat“ je 2018. godine objavila da je Rapaport stvorio fiktivnu ličnost po imenu Dejvid Džuberg, koji je često citiran u ukrajinskim medijima kao viši analitičar u Pentagonu, prenosi RSE.

Komentari

Vaš komentar