Američki državni sekretar kritikovao odgovor Kine na pandemiju

Svet 12. apr. 202116:323 komentara
Podeli:
Entoni Blinken
Izvor: Mandel Ngan/Pool via REUTERS/File Photo

Američki državni sekretar Entoni Blinken kritikovao je Kinu zbog ranog odgovora na pretnju koronavirusa pre više od godinu dana, što je dovelo do brzog širenja epidemije, prenosi Glas Amerike.

„Mislim da Kina zna da u ranim fazama kovida nije učinila ono što je trebalo, a to je da omogući pristup međunarodnim stručnjacima, u realnom vremenu za razmenu informacija“, rekao je  u intervjuu za NBC njuz.

Kina nije komentarisala Blinkenove primedbe.

Povezane vesti:

Bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je bio kritičan prema kineskom odgovoru, često koristeći, kada je opisivao bolest, izraze poput „kineski grip“ ili igru reči „kung flu“, koja asocira na borilačku veštinu kung-fu.

Blinken je rekao da broj umrlih u svetu, koji trenutno iznosi više od 2,9 miliona ljudi, „govori o tome šta Kina i druge zemlje sada moraju da urade“.

„Moramo uspostaviti jači globalni sistem zdravstvene zaštite kako bismo bili sigurni da se ovo neće ponoviti ili da ćemo, ako se ponovi, biti u mogućnosti da ga ublažimo, da ga preduhitrimo“, rekao je on.

Rekao je da svet mora „stvarno da se založi za transparentnost, razmenu informacija i pristup stručnjaka, a to znači jačanje Svetske zdravstvene organizacije i njena reforma kako bi to mogla da učini“, te da i Kina mora da igra ulogu u tome.

Blinken je rekao da je potrebno izvršiti dalju istragu porekla virusa u mestu Vuhan u Kini „kako bismo u potpunosti razumeli šta se dogodilo i kako bi se što bolje sprečilo da se to ponovi“.

SZO je u martu rekla da je virus verovatno počeo kod slepih miševa i da je „krajnje malo verovatno“ da je „procureo“ iz laboratorije.

SAD sada vakcinišu na milione Amerikanaca protiv korona virusa svake nedelje, znatno više nego u mnogim drugim zemljama, s tim što je predsednik Džozef Bajden rekao da će za nedelju dana sve odrasle osobe koje žele da se vakcinišu, bez obzira na starost, imati pravo da dobiju cepivo.

Najviši američki diplomata rekao je da su SAD, osim što su se ponovo pridružile SZO iz koje ih je Tramp povukao, nameravale da učine vakcine „dostupnijim, posebno za zemlje sa niskim i srednjim prihodima“.

„Radili smo na veoma važnom aranžmanu sa Indijom, Japanom i Australijom kako bismo povećali proizvodnju vakcina širom sveta“, dodao je.

Komentari

Vaš komentar