Američka administracija zatražila suspenziju Zakona o abortusu u državi Teksas

Svet 19. okt. 202108:23 > 08:252 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / J. Scott Applewhite, AP

Administracija predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od Vrhovnog suda Sjedinjenih Država da blokira zakon usvojen u američkoj državi Teksas koji nameće gotovo potpunu zabranu abortusa.

Predstavnici administracije su u svom zahtevu meru, koju podržavaju teksaški republikanci, označili neustavnom i osmišljenom da izbegne sudsku kontrolu, preneo je Glas Amerike.

Povezane vesti

Od Vrhovnog suda zatraženo je i da preinači odluku Apelacionog suda u Nju Orleansu o odbacivanju suspenzije zakona kojim se zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće – dok se odvijaju sudske parnice u vezi sa njegovom zakonitošću.

U podnesku administracije predsednika Bajdena istaknuto je da zakon sprečava žene da ostvare ustavno pravo na prekid trudnoće priznato u presudi Vrhovnog suda iz 1973, poznate kao Rou protiv Vejda.

Tom odlukom najviše sudske instance u SAD prekid trudnoće legalizovan je u čitavoj zemlji.

Takođe, tvrdi se da se zakon nepropisno meša u rad federalnih vlasti vezan za prekid trudnoće.

Federalni apelacioni sud početkom oktobra naredio je državi Teksas da obustavi primenu Zakona o zabrani abortusa u SAD. Međutim, samo dan kasnije Peti okružni federalni apelaconi sud oborio je tu odluku i odobrio primenu tog zakonskog rešenja.

Prekid trudnoće u najvećem broju slučajeva u državi Teksas bio je zabranjen tokom septembra kada su sudije Vrhovnog suda dozvolile primenu teksaškog zakona.

Reč je o jednom u nizu restriktivnih zakona o abortusu usvojenih poslednjih godina, kojim se zabranjuje pobačaj nakon približno šest nedelja trudnoće, u momentu kada brojne žene još nisu svesne trudnoće.

Komentari

Vaš komentar