Ambasador Rusije u UN: Diverzija na Severnom toku ide u prilog SAD

Svet 01. okt 202210:5913 komentara
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Diverzija na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 od koristi je SAD, a ne Rusiji koja je te gasovode gradila i Evropi kojoj su energenti potrebni, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Da li je ono što se dogodilo sa Severnim tokom od koristi za SAD? Nesumnjivo“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako prenosi Sputnjik, on je rekao da to ide u prilog američkim isporučiocima energenata, a gledano sa političkog aspekta, diverzijama je prekinuta poslednja nit koja je osiguravala energetsku bezbednost EU.

POVEZANE VESTI:

Nebenzja je podsetio da je EU podržavala taj projekatm i da Rusija ne bi nanosila štetu gasovodu čiju je izgradnju i sama finansirala.

„Smatramo da su aktivnosti koje su dovele do oštećenja gasovoda smišljena diverzija“, istakao je ruski ambasador, dodajući da iza napada nisu mogli da stoje „obični teroristi“.

Takav napad, istakao je, nije bio moguć bez učešća države ili subjekata pod njenom kontrolom. Rusija će utvrditi ko je odgovoran za napad, rekao Nebenzja i dodao da će bilo kakva istraga diverzije bez učešća Rusije izazvati sumnju u njenu objektivnost.

Prema njegovim rečima, istragu bi mogle da sprovedu Rusija, Nemačka, Danska i Švedska.

Ruski ambasador je rekao i da zemlje Zapada smatraju napade na gasovode kao odmazdu za aktivnosti Rusije u Ukrajini i dodao da izjave američke strane sužavaju krug osumnjičenih.

Komentari

Vaš komentar