Ambasador Mjanmara u UN apelovao na vraćanje demokratije u svojoj zemlji

Svet 26. feb. 202119:42
Podeli:
Mjanmar
Izvor: REUTERS/Soe Zeya Tun

Ambasador Mjanmara pri UN snažno se na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN posvećenoj Mjanmaru usprotivio vojnim vlastima u svojoj zemlji i apelovao na međunarodnu zajednicu da najsnažnijim mogućim delovanjem vrati demokratiju.

Ambasador Kjav Moe Tun pozvao je u dramatičnom govoru zemlje članice UN da izdaju javna saopštenja u kojima oštro osuđuju vojni udar i odbijaju da priznaju vojne vlasti i traže od vojnih vođa da poštuju slobodne i fer izbore na kojima je u novembru pobedila Nacionalna liga za demokratiju, partija svrgnute i uhapšene šefice civilne vlade Aung San Su Ći.

„Vreme je za vojsku da odmah preda vlast i oslobodi privedene. Mi ćemo nastaviti da se borimo za vladu koja je iz naroda, od naroda i za narod“, rekao je ambasador.

Neočekivano istupanje mjanmarskog ambasadora naišlo je na aplauz i na pohvale govornika na sastanku u UN, uključujući ambasadore Evropske unije, Organizacije za islamsku saradnju i nove američke ambasadorke Linde Tomas Grinfild koja se pridružila drugima nazivajući njegov nastup „hrabrim“.

Rekla je da su SAD solidarne sa narodom Mjanmara koji protestuje protiv puča i ponovila upozorenje predsednika SAD Džozefa Bajdena da će Amerika pokazati vojsci da „njihovo delovanje ima posledice“ i njegov poziv da vojska odmah odstupi sa vlasti.

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristina Šraner Burgener rekla je na današnjem sastanku Generalne skupštine UN posvećenom Mjanmaru, da je vreme da se da znak uzbune zbog puča, kršenja ustava i poništavanja reformi koje je uvela Aung San Su Ći.

Šraner Burgener u govoru putem video linka pozvala je sve zemlje da pošalju jasan signal podrške demokratiji u Mjanmaru.

Vojska je 1. februara preuzela vlast u Mjanmaru i svrgnula vladu i uhapsila Aung San Su Ći i više drugih zvaničnika. Od tada traju protesti u kojima se traži oslobađanje svrgnute liderke i drugih i vraćanje vlasti izabranima na izborima.

Komentari

Vaš komentar