Aleksej Navaljni osuđen na tri i po godine zatvora

Svet 02. feb 202119:00 > 19:4161 komentara
Podeli:

Aleksej Navaljni je osuđen na tri i po godine zatvora pred ruskim sudom, nakon što je sud doneo odluku da je on prethodno prekršio uslovnu kaznu, ali je istaknuto da će mu zatvorska kazna biti umanjena za onaj period koji je proveo u kućnom pritvoru.

Povezane vesti

Navaljni, jedan od najistaknutijih Putinovih kritičara, je uhapšen na ruskoj granici 17. januara, po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Saradnici i saveznici Navaljnog su pozvali pristalice da odmah organizuju protest protiv ove presude suda u Moskvi.

Advokat ruskog opozicionara je najavio žalbu na presudu.

Moskovski sud je doneo presudu na osnovu zahteva ruskih vlasti da uslovna kazna Navaljnom, iz decembra 2014. godine, bude preinačena u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu.

Dok je sudija čitao presudu, Navaljni se okrenuo ka svojoj ženi Juliji i nacrtao srce na staklu kojim je ogradjen.

Navaljni je 2014. osudjen na tri i po godine zatvora, uslovno na šest godina, za prevaru i pranje novca. On te optužbe odbacuje kao politički motivisane.

Najpoznatiji protivnik predsednika Rusije Vladimira Putina uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti negiraju da su umešane u trovanje Navaljnog i odbile su da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza, iako su laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj utvrdile da je bio izložen otrovu „novičok“, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Navaljni, poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, kritikovao je današnji sudski proces kao uzaludan pokušaj Kremlja da zastraši milione Rusa.

On je svoje hapšenje pripisao Putinovom „strahu i mržnji“, navodeći da će predsednik Rusije ostati upamćem u istoriji kao „trovač“.

„Duboko sam ga uvredio time što sam preživeo pokušaj ubistva koje je on naredio“, kazao je Navaljni.

On je naveo da je cilj današnjeg saslušanja „zastrašivanje velikog broja ljudi“ i dodao da vlasti ne mogu „da pošalju u zatvor celu zemlju“.

Podsetio je da je Evropski sud za ljudska prava presudio da je nezakonito osudjen 2014. godine i da mu je Rusija platila odštetu na osnovu toga.

Uslovni period po presudi iz 2014. godine trebalo je da istekne u decembru 2020. godine. Nekoliko dana pre isteka tog perioda vlasti su Navaljnom dale rok od 24 časa da se javi nadležnom organu.

Navaljni i njegovi advokati navode da nije mogao da se javi u tom roku jer se tada još oporavljao u Nemačkoj od trovanja.

„Vratio sam se u Moskvu kada sam završio tretman lečenja. Šta sam drugo mogao da uradim“, upitao je Navaljni na današnjem saslušanju.

Hapšenje Navaljnog dovelo je prethodna dva vikenda do protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova. Prve subote je uhapšeno više od 4.000 ljudi, a druge više od 5.750.

Komentari

Vaš komentar