Ako Kaja Kalas postane premijer Estonije, biće prva žena na tom mestu

Svet 14. jan 202117:101 komentar
Podeli:
Kaja Kalas, Estonija
Izvor: REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Predsednica Estonije poverila je šefici glavne opozicione stranke da sastavi novu vladu, dan pošto je dosadašnja podnela ostavku zbog korupcijskog skandala u vladajućoj Partiji centra premijera Jirija Ratasa (42).

Kaja Kalas (43), predsednica Reformske stranke desnog centra koja je pobedila na opštim izborima 2019. godine, ali nije uspela da formira vladu, sada ima 14 dana da još jednom proba da obezbedi većinu i sastavi novi kabinet, rekla je predsednica Kersti Kaljulaid.

Pozvala je Kalas da to učini brzo radi suzbijanja epidemije koronavirusa i ekonomskih posledica.

Dosadašnji premijer Ratas i njegov kabinet podneli su juče ostavku pošto je jedan ključni zvaničnik njegove Partije centra osumnjičen da je prihvatio privatnu donaciju u zamenu za podršku izgradnji nekretnina na obali glavnog grada Talina.

Ratas je predvodio koaliciju svoje levičarske Partije centra, nacionalističke EKRE i konzervativne Otadžbina od aprila 2019. godine.

Reformska stranka je najavila pregovore o formiranju vlade sa Partijom centra jer bi zajedno imale sigurnu većinu u Parlamentu.

Prema estonskom javnom servisu ERR, novi kabinet na čelu sa Kajom Kalas mogao bi da položi zakletvu 25. januara.

Za manje od dve godine ovo je drugi pokušaj 43-godišnje Kalas da formira vladu. Ona nije uspela da napravi koaliciju posle izbora u martu 2019. godine kada je njena Reformska stranka osvojila najviše glasova.

Ako sada uspe, biće prva žena premijer u istoriji Estonije, koja je nezavisnost stekla 1991. godine posle raspada Sovjetskog Saveza.

Kaja Kalas, pravnica i bivša poslanica u Evropskom parlamentu, ćerka je bivšeg premijera Sima Kalasa, jednog od tvoraca Reformske stranke.

Komentari

Vaš komentar