AFP: Do sada u svetu iskorišćeno više od 40 miliona doza vakcine

Svet 18. jan. 202117:52
Podeli:
vakcina, vakcinacija
Izvor: REUTERS/Benoit Tessier

U svetu je dosad u procesu imunizacije iskorišćeno više od 40 milona doza vakcine protiv kovida-19, a prednjači Izrael sa najviše vakcinisanih u odnosu na ukupan broj stanovnika, objavila je agencija AFP.

Kampanju vakcinacije do danas je pokrenulo najmanje 60 zemalja i teritorija na kojima živi 61 odsto svetskog stanovništva, ali je 90 posto iskorišćenih doza koncentrisano u samo 11 zemalja.

Prema podacima iz službenih izvora na koje se poziva AFP, do danas oko podneva utrošeno je najmanje 40.062.825 doza, ali su ocene agencije da je ta brojka verovatno i veća, jer velike zemlje poput Kine, SAD i Rusije poslednjih dana nisu ažurirale podatke.

Izrael prednjači sa 2,43 miliona utrošenih doza i 2,12 miliona vakcinisanih, ili 24,5 odsto, što je skoro četvrtina stanovništva, a dve doze, potrebne za optimalnu zaštitu, primilo je 3,6 odsto Izraelaca.

Po apsolutnom broju najviše vakcina iskoristile su Sjedinjene Države – 12,28 miliona doza, sledi Kina sa više od 10 milona doza.

Velika Britanija vodi u Evropi sa 4,3 miliona doza i oko 5,7 odsto ukupno vakcinisanog stanovništva.

Britaniju slede dve članice EU – Italija i Nemačka, a zemlje EU iskoristile su više od pet milona doza za oko 1,2 odsto stanovnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar