Advokati Navaljnog: Veoma je slab i ne dobija lekarsku pomoć

Svet 20. apr. 202116:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni koji tri nedelje štrajkuje glađu, "veoma je slab" i "ne dobija" lekarsku pomoć, rekli su njegovi advokati nakon što su ga posetili u zatvorskoj bolnici.

„On je veoma je slab, teško mu je da sedi i govori“, izjavila je novinarima Olga Mihailova i dodala da Navaljni „ne dobija odgovarajuću lekarsku pomoć“ u bolnici za zatvorenike sa tuberkulozom.

Povezane vesti

Ona je zatražila da Navaljni hitno bude prebačen u „civilnu bolnicu“ u Moskvi „kako bi se sprečilo da umre“.

Grupi lekara predvođenoj Anastasijom Vasilijevom, ličnim lekarom 44-godišnjeg opozicionara, nije dozvoljeno da uđe u bolnicu, kao što se događalo svaki put kada bi pokušali da posete Navaljnog.

Vasilijeva je za u izjavi Frans presu osudila „potpuno nepoštovanje“, podsećajući da je „dužnost lekara da pomogne pacijentu“ i ukazujući da je u pitanju „život“ glavnog protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara.

On je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet meseci u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Komentari

Vaš komentar