Šojble: Izbeglička kriza je realnost globalizacije

Svet 09. okt 201508:13 > 08:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Geert Vanden Wijngaert

Priliv stotina hiljada izbeglica u Evropu deo je realnosti globalizacije, izavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Nemačka vlada očekuje da će ove godine u Nemačku stići 800.000 ili više izbeglica, a mediji spekulišu da bi ih moglo doći i do 1,5 miliona, prenosi Rojters.

U Nemačku trenutno stiže oko 10.000 izbeglica dnevno.

Šojble je na marginama sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Peruu rekao da je izbeglička kriza kakvu danas vidimo u Nemačkoj i Evropi odraz realnosti globalizacije.

Izbeglička kriza brine mnoge u Nemačkoj, a podrška kancelarki Angeli Merkel je zbog velikog priliva izbeglica na najnižem nivou od maja.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je upozorio u četvrtak da bi izbeglička kriza u Evropi mogla da potraje godinama.

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbeglica još od Drugog svetskog rata, ali Junker ističe da „stari kontinent“ može da se nosti sa tim.

Članice EU su, međutim, podeljene oko toga kako se uhvatiti u koštac sa tim izazovom, pa je Nemačka odlučila da otvori vrata izbeglicama koje beže od rata, pretežno Sirijcima, dok je Mađarska podigla ograde kako bi sprečila ulazak izbeglica.