Apsolutna većina za katalonske secesioniste

Svet 27. sep 201509:56 > 20:52
Podeli:
Izvor: AP Photo/Emilio Morenatti

Stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije od Španije najvjerovatnije će imati solidnu apsolutnu većinu u parlamentu, rezultati su anketa provedenih na biralištima nakon regionalnih parlamentarnim izbora.

Glavna secesionistička grupa „Zajedno za Da“ imaće između 63 i 66 od 135 mesta u parlamentu, dok će manja levičarska stranka „Kandidatura narodnog jedinstva“ (CUP) imati između 11 i 13 mesta, javila je lokalna televizijska stanica TV3.

CUP, stranka koju predvodi novinar Antonio Banos, takođe, podržava otcepljenje od Španije.

Secesionističke strane najavile su ranije da će ako dobiju većinu jednostrano proglasiti nezavisnost u narednih 18 meseci.

Za nezavisnost se zalažu dve koalicije – „Zajedno za da“, na čijem čelu je aktuelni predsednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne levice „Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)“, koja zagovara otcepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procenama posmatrača, mogla da bude „jezičak na vagi“ u budućoj preraspodeli snaga. 

S druge strane, koalicija „Katalonija, da mi mozemo“, koju čine levičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se rešilo nacionalno pitanje u Kataloniji. Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, prenosi Rojters.

U tom slučaju, Mas obećava da će „progurati secesiju“ pokrajine, u kojoj živi oko 7,5 miliona ljudi i koja ostvaruje petinu španske proizvodnje. 

„Jasno je da, ako osvojimo većinu glasova 27. septembra, priča o referendumu je završena. Ako pobede kandidati koji su za otcepljenje, Katalonija će proglasiti nezavisnost u roku od 18 do 24 meseca“, istakao je Mas ove nedelje u intervjuu za AFP, upozorivši da, ukoliko se Madrid sa tim ne složi, Katalonija neće platiti svoj deo španskog duga.

Vlada u Madridu, koja se snažno opire otcepljenju Katalonije, čime bi ostala bez velikih kompanija i banaka, upozorila je na ekonomsku i finansijsku propast u slučaju da do otcepljenja dođe, podseća francuska agencija.